Uztura fizioloģija, sanitārija un higiēna

Ēd gudri

Pārtikas UN veterinārais dienests atgādina, JA būsi uzmanīgs, izvēloties, gatavojot UN pasniedzot pārtiku, pasargāsi gan savu, gan savu tuvinieku veselību.

Pasaules Veselības organizācija un Pārtikas un veterinārais dienests iesaka:
1. Esi tīrīgs!
·         Mazgā rokas, pirms sāc darboties ar pārtiku; Atceries par roku mazgāšanu arī ēdiena gatavošanas laikā;
·         Mazgā rokas pēc tualetes apmeklējuma;
·         Mazgā un, ja nepieciešams, dezinficē virsmas, kas nonāk vai var nonākt saskarē ar pārtiku (piemēram, sadales dēļi, naži u.c.);

·         Sargā savu virtuvi un produktus no kaitēkļiem, grauzējiem un citiem dzīvniekiem!

Kāpēc?
Lai arī lielākā daļa mikroorganismu neizsauc cilvēku saslimšanas, tomēr daudzi no mikroorganismiem, kas mīt augsnē, ūdenī, dzīvnieku un cilvēku organismā, ir bīstami. Tie tiek pārnēsāti ar netīrām rokām, sadzīves priekšmetiem (sadales dēļi, virtuves lupatiņām un birstēm). Nonākot saskarsmē ar pārtikas produktiem, šie bīstamie mikroorganismi var piesārņot pārtiku un veicināt saslimšanu.

2. Atdali jēlproduktus no gatavajiem produktiem:
·         Atdali svaigu gaļu, t.sk. putnu gaļu, svaigas olas un zvejas produktus no citiem pārtikas produktiem (uzglabājot un apstrādājot);
·         Jēlproduktu apstrādei lieto atsevišķus, tīrus virtuves piederumus (naži, sadales dēļi, trauki u.c.);
·         Uzglabā pārtiku slēgtos traukos, tvertnēs, kas pasargā jēlproduktus un gatavos produktus no savstarpējas saskarsmes.
Kāpēc?
Jēlprodukti, t.sk. svaiga gaļa, putnu gaļa un zvejas produkti un to šķidrumi var saturēt bīstamus mikroorganismus, kas produktu sagatavošanas un uzglābšanas laikā var tikt pārnesti uz citiem produktiem.

3. Labi izcep, sautē, novāri pārtikas produktus (veic pareizu siltumapstrādi!):
·         Rūpīgi apcep vai novāri pārtikas produktus, it īpaši gaļu, t.sk. putnu gaļu, olas un zvejas produktus;
·         Gatavojot tādus ēdienus kā zupas vai cepešus, uzkarsē tos līdz vārīšanas temperatūrai, lai būtu drošība, ka produkta iekšējā temperatūra ir augstāka par + 70 °C;
·         Gatavās gaļas, t.sk. putnu gaļas šķidrumam ir jābūt caurspīdīgam nevis rozā krāsā, kontrolei vēlams lietot termometru;
·         Iepriekš gatavotu produktus rūpīgi uzsildi!
Kāpēc?
Rūpīgas siltumapstrādes laikā iet bojā lielākā daļa bīstamo mikroorganismu. Pētījumi pierāda, ka pareiza siltumapstrāde produktus padara par pietiekoši drošiem lietošanai uzturā. Pārtikas produkti, kuriem vajadzētu pievērst pastiprinātu uzmanību ir – maltā gaļa, gaļas ruletes, aukstā gaļa, pastēte, lieli gaļas gabali un veseli putnu kautķermeņi.
4. Uzglabā produktus drošā temperatūrā:
·         Neatstāj gatavus produktus istabas temperatūrā ilgāk par 2 stundām;
·         Pēc iespējas ātrāk, bez kavēšanās, veic sagatavoto ātri bojājošos produktu un ēdienu atdzesēšanu (vēlams zemāk par +5 °C);
·         Gatavos siltos ēdienus līdz pasniegšanas brīdim uzglabā temperatūrā, kas nav zemāka par + 60 °C;
·         Neuzglabā pārtiku ilgstoši, arī aukstuma iekārtās nē;
·         Neatlaidini produktus istabas temperatūrā, jo tas nav droši.
Kāpēc?
Istabas temperatūrā mikroorganismi ļoti ātri vairojas. Pie temperatūras, kas zemāka par +5 °C vai augstāka par + 60 °C lielākā daļa mikroorganismu nevairojas, vai arī vairošanās process ir palēnināts. Daži no bīstamajiem mikrobiem tomēr var vairoties arī temperatūrā, kas ir zemāka par +5 °C.
5. Izvēlies svaigus un nebojātus produktus:
·         Lieto tīru ūdeni, vai veic ūdens attīrīšanu;
·         Izvēlies svaigus un nebojātus produktus;
·         Izvēlies produktus, kuri ir apstrādāti ar mērķi paaugstināt šo produktu drošumu (piemēram, pasterizēts vai sterilizēts piens u.c.);
·         Pirms lietošanas uzturā rūpīgi mazgā augļus un dārzeņus, it īpaši, ja tos lietosi uzturā bez papildus apstrādes;
·         Nelieto uzturā produktus ar beigušos derīguma termiņu.
Kāpēc?
Neapstrādāti produkti, kā arī ūdens un pat ledus var saturēt bīstamus mikroorganismus un ķīmiskas vielas. Produktos, kuriem ir beidzies derīguma termiņš var veidoties 














Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru