Praktiskās nodarbības

http://gardedis.lv/- video 

Garšigi padomi

http://www.delfi.lv/receptes/pamatedieni/galas-edieni/

Labu apetīti - bildes ar aprakstu

Mācību prakses dokumenti:

Prakses saskaņojuma lapa
Prakses līgums
Prakses vērtējuma lapa
Prakses raksturojuma lapa
Prakses pārbaudes lapa

Praktiskās nodarbības 2015./2016.m.g   

Vārīta gaļa marinādē 
Cūkas gaļa (šķinķis,lāpstiņa)       147    125/75*   
      vai sivēna gaļa                       125    100/75*
      vai liellopa gaļa                     164    121/75*
             (lāpstiņa, ciskas daļas)
Sīpoli                                           4          3 
Pētersīļi,sakne                             3          2
Sīpoli                                          90        75
Burkāni                                       60        50
Citronskābe                                  1
    vai etiķis, 3%                         30
Kartupeļi                                    207       155/150 
Mārrutki (sagatavoti)                   30  
Dārzeņi,svaigi                            50 
Iznākums,g                                75/100/30/50 

*produktu masa pēc termiskās apstrādes

  • Gaļu vāra lielā gabalā pēc vārīšanas noteikumiem.Gatavu, padzesētu gaļu sagriež 1 vai 2 šķēles porcijā.
  • Burkānus notīra, veselus vāra kopā ar gaļu. Sīpolus  sagriež ripiņās, applaucē 3-5 min, vāra buljonā gandrīz mīkstus, pievieno šķēlītēs sagrieztus vārītus burkānus,garšvielas,citronskābi,uzvāra, ieliek sagriezto gaļu, vēlreiz uzvāra. 
  • Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem,mārrutkiem un buljonu.
   








 Praktiskās nodarbības 2. kurss no 9.-29. novembrim

 

3.kurss Aukstie ēdieni:

Kārtainais pīrāgs ar sēnēm, sieru un malto gaļu

Sastāvdaļas

Mīklai:
● 3 olas
● 1 glāze kefīra
● 1-1,5 glāzes miltu
● 1 tējkarote sāls
● 2 tējkarotes cepamā pulvera
Pildījumam:
● 300 g konservētu šampinjonu
● 300 g rīvēta siera
● 1 glāze vārītu rīsu
● 300 g maltās gaļas
● 1 sīpols
● 300 g saldētu zaļo pakšu pupiņu

Pagatavošana

1.      Sakuļ visas mīklas sastāvdaļas.
2.      Malto gaļu apcep sakarsētā pannā, kopā ar sagrieztu sīpolu.
3.      Veidni izklāj ar cepamo papīru.
4.      Kārtām liek pildījumu - šampinjonus, rīvētu sieru, vārītos rīsus, cepto malto gaļu ar sīpolu, zaļās pākšu pupiņas.
5.      Virsū pārlej mīklu.
6.      Veidni liek 175°C temperatūrā sakarsētā krāsnī un cep 40 minūtes.
7.      Kad pīrāgs izcepies, veidni izņem no krāsns un atstāj uz 20 minūtēm atdzist.
8.      Tad veidni apgriež otrādi uz pasniegšanas šķīvja un pīrāgu izņem,atdzesē,sagriež gabalos.
9 .Pasniedz 12º C - 14°C temperatūrā.

Pildīti tomāti ar sēņu salātiem
ēdiena nosaukums

Vienas porcijas iznākums 140 g

Produkti
Mērv.
1porcija
Bruto
Neto

Tomāti

g

128

100

Sēņu salāti:

 

 

 

Marinēti šampinjoni

g

30

30

Sīpoli

g

5

3

Krējums

g

12

12

Garšvielas

 

 

 

Zaļumi

g

5

3

Svaigs baziliks

g

7

5


Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts

  1. Produktiem veic pirmapstrādi.
  2. Tomātiem nogriež virsējo daļu, izņem mīkstumu, izkaisa ar garšvielām.
  3. Šampinjonus sagriež kubiņos, sīpolus sagriež kubiņos, sajauc, pievieno krējumu sajauktu ar garšvielām.
  4. Gatavos salātus pilda tomātos, uzliek cepurīti un rotā ar baziliku.
  5. Pasniedz uz auksto uzkodu šķīvja 12° - 14ºC temperatūrā.




ĒDIENA TEHNOLOĢISKĀ KARTE

Cūkgaļas rulete ar omleti un vistas gaļu
ēdiena nosaukums

Vienas porcijas iznākums 250/45 g

Produkti
Mērv.
1porcija
Bruto
Neto

Cūkgaļas mīkstums

g

250

245

Vistas fileja

g

88

85

Olas

gab./g

1/2

20

Piens

g

12

12

Sviests

g

5

5

Burkāni

g

18

15

Sīpoli

g

12

10

Garšvielas

 

 

 

Pasniegšanai:

 

 

 

Svaigi gurķi

g

20

20

Svaigi tomāti

g

20

20

Salātu lapas

g

15

10


Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts

  1. Produktiem veic pirmapstrādi.
  2. No gaļas izveido 0,7 – 1 cm biezu taisnstūra gaļas plāksni.
  3. Izdauza ar gaļas āmuriņu, apkaisa ar garšvielām.
  4. Vistas fileju arī izlīdzina un piešķir taisnstūra formu, pārkaisa ar garšvielām.
  5. Olu sakuļ, pievieno rīvētus burkānus, garšvielas, pienu un cep līdz 120ºC temperatūrā sakarsētās taukvielās.
  6. Virs cūkgaļas plāksnes klāj vistas gaļas plāksni, virs tās atdzesētu omleti.
  7. Satin veltnī, nosien, ievieto katlā un pārlej ar karstu ūdeni, vāra 1,2 – 1,5 stundas, pievienojot garšsaknes un garšvielas.
  8. Gatavu izņem no buljona, liek zem sloga un atdzesē.
  9. Atdzisušai noņem diegus, griež šķēlēs.
  10. Kārto uz auksto uzkodu šķīvja un pasniedz ar svaigiem dārzeņiem, pasniegšanas temperatūra 12° - 14ºC temperatūrā.




1. kurss

7.10-Rīsu pudiņš ar svaigiem āboliem
Rīsi 40
Piens 150 g
Vaniļas cukurs 3 g
Olas 20 g
Cukurs 20 g
Āboli 130/100 g
Sviests 5 g
Citrona sula 10 g
Pūdercukurs 5 g
Pienu uzvāra, pievieno sāli, rīsus un lēni vāra 30 minūtes, kamēr viss šķidrums sasaistīts un rīsi uzbrieduši.
Karstumizturīgu veidni ieziež ar sviestu.
Olas baltumu atdala no dzeltenuma. Dzeltenumu sakuļ ar cukur un vaniļu  un pievieno līdz 70 C  atdzesētiem rīsiem. Baltumu saputo stingrās putās un iecilā masā. 
ābolus nomizo, izdobj serdes un sagriež gredzenos.
 Ietaukotā veidnē katrām liek rīsus un ābolus, virsējo kārtu noklāj ar āboliem, pārslaka ar  citronu sulu, pārkaisa ar pūdercukuru.
Cepeškrāsnī cep 25 minūtes 200 C .'

6.10

















Sastāvdaļas:
50 g pilngraudu auzu miltu
2 olas
150 ml kefīrs

1 ēdamkarote medus


Pagatavošana:

Traukā sakuļ olas ar medu, pievieno pilngraudu auzu miltus un kefīru. Samaisi līdz mīkla viendabīga. Cep uz pannas mazas pankūciņas no abām pusēm. Ēd ar ogām un medu.



Dzēriens „Spēks ir auzās”
Sastāvdaļas:
1 banāns, nomizots
10 g valriekstu
20 g žāvētu plūmju
½ ēdamkarote medus
50 g auzu pārslu
200 ml piena 

Liec traukā sagrieztu banānu, riekstus, plūmes, medu un pusi piena. Blenderē. Kad masa kļūst krēmīga, pievieno pārējo pienu. Vēlreiz sablenderē. Tagad dzēriens ir gatavs dzeršanai.









Aukstā zupa ar dārzeņiem

Kefīrs – 315g
Vārīts ūdens – 315g
Marinētas bietes – 200g
Svaigi gurķi – 50g
Tomāti– 75g
Redīsi – 65g
Olas – 1gab.
Cukurs – 10g
Skābs krējums – 40g
Siers – 40g
Sāls pēc garšas 
Zaļumi( dilles, lociņi)
1. Atdzesētu kefīru sajauc ar novārītu, aukstu ūdeni.
2.Svaigos dārzeņus sagriež salmiņos
3. Olas sasmalcina.
4. Zaļumus nomazgā, nosusina, sīki sagriež.
5. Sieru un redīsus sarīvē.
6. Dārzeņus un olas, sieru  iejauc kefīra – ūdens maisījumā.
7. Zaļumus zupai pievieno pirms pasniegšanas.


Dārzeņu biezeņzupa


Produkti
Mērv.
1 porcija
Bruto
Neto
Buljons
g
400
400
Burkāni
g
62
50
 Ziedkāposti
g
62
50
Kartupeļi
g
100
75
Zirnīši
g
25
25
Sīpoli
g
18
15
Pētersīļu sakne
g
12
10
Sviests
g
10
10
Milti
g
5
5
Salds krējums
g
25
25
Garšvielas



Zaļumi
g
3
2

Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts
  1. Dārzeņiem veic pirmapstrādi, sagriež.
  2. Ziedkāpostiem veic pirmapstrādi un sadala ziedkopās.
  3. Liek verdošā buljonā un vāra tādā secībā, lai tie vienlaikus būtu gatavi.
  4. Gatavus dārzeņus izņem no buljona, atdzesē un sablenderē, atstāj rotāšanai kādu ziedkāpostu rozeti vai nedaudz zirņus.
  5. Sablenderētos dārzeņus liek katlā, pievieno buljonu, izkarsētus un atšķaidītus miltus, saldo krējumu un uzvāra.
  6. Zaļumiem veic pirmapstrādi.
  7. Pasniedz līdz 40 ° C temperatūrai sakarsētā zupas šķīvī 75 º C temperatūrā, noformē ar ziedkāpostu rozeti vai zaļajiem zirnīšiem un zaļumiem.



 1. kurss, Praktiskās mācības no 28.03-4.04

Saldie ēdieni:



Rudzu maizes kārtojums ar dzērvenēm

Vienas porcijas iznākums 350g

Produkti
Mērv.
1porcija
Bruto
Neto
Dzērvenes
g
100
90
Cukurs
g
10
10
Vaniļas cukurs
g
5
5
Rudzu maize
g
180
180
Dzērveņu sīrups
g
10
10
Pūdercukurs
g
10
10
Saldais krējums
g
50
50

Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts

1.      Dzērvenēm veic pirmapstrādi, izspiež sulu.
2.      Maizi apgrauzdē cepeškrāsnī, sarīvē, pārlej ar dzērveņu sulu un sīrupu.
3.      Saldo krējumu saputo ar pūdercukuru.
4.      Stikla traukā liek kārtām rudzu maizi un saputoto saldo krējumu.
5.      Rotā ar putukrējumu.
6.      Pasniedz 12º - 14°C temperatūrā.



Zupas:

Biešu zupa ar cīsiņiem.
Kauli – 150g
Ūdens – 500g
Bietes – 200g
Cīsiņi – 100g
Garšsaknes (sīpoli, burkāni, pētersīļi, selerijas) – 30g
Tomātu biezenis – 30g
Milti – 6g
Taukvielas – 15g
Etiķis – 5g
Skābs krējums – 40g
Pipari, lauru lapas, sāls
1. Liellopu gaļas kaulus pārlej ar aukstu ūdeni, strauji uzvāra, noputo un uz
mazas uguns vāra buljonu 3 st.
2. Nemizotas bietes cep cepeškrāsnī mīkstas, nomizo un sarīvē uz sakņu
rīves.
3. Garšsaknes notīra, sasmalcina un apcep taukvielā kopā ar tomātu
biezeni.
4. Buljonā liek bietes, apceptās garšsaknes, pievieno sāli.
5. Zupu uztumē ar izkarsētiem kviešu miltiem un vāra 5 – 10min.
6. Cīsiņus novāra, sagriež ripiņās.
7. Cīsiņus pievieno zupai, pēc garšas pievieno arī etiķi.
8. Pasniedz ar skābu krējumu.

ĒDIENA TEHNOLOĢISKĀ KARTE

Kartupeļu zupa ar gaļas frikadelēm


Vienas porcijas iznākums 500/75 g

Produkti
Mērv.
1 porcija
Bruto
Neto
Gaļas buljons
g
350
350
Kartupeļi
g
200
150
Burkāni
g
50
40
Pētersīļu sakne
g
5
4
Sīpoli
g
5
4
Taukvielas
g
10
10
Garšvielas



Zaļumi
g
3
2
Frikadelēm:



Cūkas maltā gaļa
g
65
65
Sīpoli
g
5
4
Olas
gab./g
1/5
8
Ūdens
g
5
5
Garšvielas




Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts
  1. Sagatavo frikadeles – sīpoliem veic pirmapstrādi un kopā ar cūkas malto gaļu izmaļ caur gaļas mašīnu, pievieno ūdeni un masu labi sastrādā, veido apaļas frikadeles aptuveni 1 cm diametrā, liek ledusskapī.
  2. Dārzeņiem veic pirmapstrādi, sagriež kubiņos.
  3. Buljonu uzvāra.
  4. Garšsaknes apcep taukvielās 120 º C temperatūrā.
  5. Buljonam pievieno kartupeļus un apceptās garšsaknes, uzvāra un samazina vārīšanās temperatūru.
  6. 5 – 10 minūtes pirms vārīšanās beigām pievieno garšvielas.
  7. Atsevišķi uzvāra ūdeni, pievieno sāli un liek vārīties frikadeles.
  8. Zaļumiem veic pirmapstrādi un sasmalcina.
  9. Zupu pasniedz 75 ° temperatūrā, lejot līdz 40 ° C temperatūrai sakarsētā šķīvī, pārkaisa ar zaļumiem.

Gaļas soļanka.

Liellopa vai cūkgaļa (buljonam) – 500g

Vārīta vai cepta gaļa – 300g

Sīpoli – 95g

Skābēti gurķi – 200g

Burkāni – 50g

Tomātu biezenis – 50g

Olīvas – 40g

Sviests – 60g

Citrons – 30g

Pipari, lauru lapas, sāls



1. Sīpolus sagriež, apcep kopā ar burkāniem sviestā.

2. Turpat izkarsē tomātu biezeni.

3. Gurķus nomizo, sagriež šķēlītēs.

4. Vārītu vai ceptu gaļu sagriež salmiņos.

5. No svaigās gaļas vāra koncentrētu buljonu, nedaudz atdzesē, izkāš.

6. Katliņā liek sagatavoto gaļu, sīpolus, burkānus, garšsaknes, pielej

buljonu, vāra 5 – 10min.

7. Var pievienot nomizotus, šķēlēs sagrieztus tomātus.

8. pēc garšas pievieno sāli un piparus.

9. Pasniedzot pieliek krējumu, olīvas, nomizotu citrona šķēlīti.




ĒDIENA TEHNOLOĢISKĀ KARTE 
Kartupeļu zupa ar gaļas frikadelēm

Vienas porcijas iznākums 500/75 

Produkti
Mērv.
1 porcija
Bruto
Neto
Gaļas buljons
g
350
350
Kartupeļi
g
200
150
Burkāni
g
50
40
Pētersīļu sakne
g
5
4
Sīpoli
g
5
4
Taukvielas
g
10
10
Garšvielas



Zaļumi
g
3
2
Frikadelēm:



Cūkas maltā gaļa
g
65
65
Sīpoli
g
5
4
Olas
gab./g
1/5
8
Ūdens
g
5
5
Garšvielas




Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts
  1. Sagatavo frikadeles – sīpoliem veic pirmapstrādi un kopā ar cūkas malto gaļu izmaļ caur gaļas mašīnu, pievieno ūdeni un masu labi sastrādā, veido apaļas frikadeles aptuveni 1 cm diametrā, liek ledusskapī.
  2. Dārzeņiem veic pirmapstrādi, sagriež kubiņos.
  3. Buljonu uzvāra.
  4. Garš saknes apcep taukvielās 120 º C temperatūrā.
  5. Buljonam pievieno kartupeļus un apceptās garš saknes, uzvāra un samazina vārīšanās temperatūru.
  6. 5 – 10 minūtes pirms vārīšanās beigām pievieno garšvielas.
  7. Atsevišķi uzvāra ūdeni, pievieno sāli un liek vārīties frikadeles.
  8. Zaļumiem veic pirmapstrādi un sasmalcina.
  9. Zupu pasniedz 75 ° temperatūrā, lejot līdz 40 ° C temperatūrai sakarsētā šķīvī, pārkaisa ar zaļumiem.  

 1. kurss, Praktiskās mācības no 17.03-30.03














Follijā cepta zivs ar dārzeņiem

















Pildītas olas 
Ēdiena nosaukums 
Vienas porcijas iznākums 60 g

Produkti
Mērv.
1porcija
Bruto
Neto
Olas
gab./g
1
40
Ķilavas
g
15
10
Sviests
g
10
10
Sinepes
g
2
2
Zaļumi
g
7
5
Pasniegšanai:



Tomāti
g
30
25
Salātu lapas
g
10
10

Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts

  1. Produktiem veic pirmapstrādi.
  2. Olas vāra 10 minūtes, atdzesē aukstā ūdenī un noloba.
  3. Ar robaino nazi pārgriež uz pusēm un dzeltenumu izberž caur sietu.
  4. Ķilavas notīra un sadala divās filejās. Pusi no visām filejām izberž caur sietu.
  5. Izberztos olu dzeltenumus un ķilavas sajauc, masai pievieno mīkstu sviestu un sinepes pēc garšas, saputo.
  6. Iegūto masu caur konditorejas uzgali pilda olas baltuma pusītēs.
  7. Noformē ar ķilavu veltnīti un zaļumiem.
  8. Pasniedz 12°C - 14º C temperatūrā uz auksto uzkodu šķīvja, kārtojot salātu
lapas, tomātu daiviņas un olu pusītes.

Omlete ar  vārītu vistas gaļu:

Olas – 2gab.vistas šķinķītis – 150g
Milti – 15g
Eļļa cepšanai
sāls
1. olas sakuļ, pievieno sāli..
2. katliņā uz mazas uguns vāra vistas šķiņķīti.
3. sakultām olām pievieno izvārītu, sīki sagrieztu vistas gaļu.
4.sagatavoto omletes masu lej stikla terīnītē un cep cepeškrāsnī 15-20. min.180-200 C






Cepta zivju fileja ar apelsīnu mērci un kartupeļu kroketēm


Vienas porcijas iznākums 100/50/150 g

Produkti
Mērv.
1porcija
Bruto
Neto
Mencas fileja
g
125
120
Milti
g
10
10
Garšvielas



Eļļa
g
20
20
Mērcei:



Apelsīns
gab./g
1
100
Sviests
g
10
10
Milti
g
5
5
Salds krējums
g
50
50
Piedevām:



Kartupeļi
g
175
150
Olas
gab./g
1/2
20
Rīvmaize
g
10
10
Milti
g
15
15
Garšvielas



Eļļa
g
30
30

Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts

  1. Zivju filejai veic pirmapstrādi, sagriež porciju gabalos, apkaisa ar garšvielām, panē miltos, cep sakarsētā eļļā 120 ° C temperatūrā.
  2. Mērcei miltus apcep sviestā 120 º C temperatūrā.
  3. Apelsīnam veic pirmapstrādi, oranžo miziņu sagriež salmiņos, apcep, atšķaida ar buljonu un pievieno saldo krējumu un uzvāra.
  4. Kartupeļiem veic pirmapstrādi, izvāra, nokāš, nosusina, karstus izberž caur sietu.
  5. Atdzesē līdz 65 ° C temperatūrai, pievieno sakultu olas dzeltenumu, daļu no paredzētiem miltiem un samaisa viendabīgu masu.
  6. Sadala porcijās, izveido apaļas formas kroketes, kuras apviļā miltos, sakultā olas baltumā un panē rīvmaizē.
  7. Cep lielā tauku daudzumā 180 º C temperatūrā, gatavas izņem, notecina un nosusina salvetē.
  8. Pasniedz uz līdz 40 º C temperatūrai sasildīta šķīvja 75 ° C temperatūrā.


Pildīti veltnīši.
Cūkgaļa bez kaula – 500g
Liellopu gaļa – 500g
Baltmaize – 250g
Piens – 300g
Sīpols – 3gab.
Malti pipari, rīvmaize, sāls
Eļļa cepšanai
Žāvēts šķiņķis – 200g
Sēnes – 200g
Olas – 3gab.
Skābēti gurķi – 1gab.

1. gaļu sagriež gabaliņos un apsāla.
2. baltmaizi izmērcē pienā.
3. sīpolu sagriež un apcep.
4. gaļu samaļ kopā ar baltmaizi un sīpoliem.
5. pievieno vienu olu, piparus, sāli un samīca vijīgu masu.
6. no divām olām izcep omleti, atdzesē.
7. šķiņķi smalki sakapā, gurķi sagriež.
8. sēnes apcep sviestā.
9. sajauc kopā šķiņķi, sēnes, gurķi un sagrieztu omleti.
10. no gaļas masas veido elipses veida šniceles.
11. uz katras liek pildījumu, satin veltnīšos.
12. ar savienojuma vietu uz leju šniceles liek uz ietaukotas plāts, pārlej
karstus taukus vai kausētu sviestu.
13. cep cepeškrāsnī, līdz izveidojas brūna garoziņa.

Cūkgaļas burgers



Rauga mīkla.
Sviests – 100g
Cukurs – 100g
Ola – 1gab.
Piens – 500g
Raugs – 25g
Sāls – 1/2t.k.
Milti – 800g
1. siltā pienā izšķīdina raugu, pieliek nedaudz cukura, miltu un
uzraudzē.
2. tad pieliek atlikušo cukuru, kausētu sviestu, sāli, sakultas olas.
3. piesijā miltus un samīca mīklu, līdz t5ā sāk atdalīties no trauka un
rokām.
4. gatavo mīklu tur vēsā vietā 1/2st.

















Dažādu svaigu sakņu salātu kārtojums.
Redīsi – 200g
Spināti – 200g
Zirnīši – 200g
Svaigi gurķi – 200g
Tomāti – 200g
Skābs krējums – 200g
Zaļumi, sāls, pipari
1. redīsus nomazgā, sagriež ripiņās.
2. spinātus nomazgā, lapiņas saplucina un pārlej ar skābu krējumu,
kuram pielikta sāls.
3. zirņus izloba.
4. gurķus nomizo, sagriež šķēlītēs, pieliek sīki sagrieztus zaļumus,
pārlej krējumu.
5. tomātus sagriež daiviņās, uzkaisa sāli un piparus.
6. lielā šķīvi vai salātu traukā dārzeņus kārto grupās.














Maltās gaļas un banānu iesmiņi ar kartupeļu kroketēm

 Cukgaļa -103g
Banāni -2gab.
Sinepes-1g
Ola-15g
Rīvmaize-12gr
Sīpoli-10gr
 Eļļa cepšanai
Margarīns veidnes ietaukošanai
  1. Gaļu samaļ ar sīpoliem
2.Ar dakšiņu samīca banānu/otru banānu sagriež ripiņās- dekorēšanai
3.Samaltai gaļas masai pievieno samīcītu banānu, rīvmaizi, olu. garšvielas, visu samīcam
4.Ar mitrām rokām veido gaļas bumbiņas
5. Gaļu cep sakarsētos taukos, tad izkarsē 7. min cepeškrāsnī, atdzesē
6. Kārtos izceptās gaļas bumbiņas uz iesma ar banānu ripiņām.



Pica ar vistas fileju






















Zivju desiņas


Vienas porcijas iznākums 150 g

Produkti

Mērv.

1porcija

Bruto

Neto

Zivs fileja

g

150

120

Olas

gab./g

1/2

20

Baltmaize

g

20

20

Piens

g

50

50

Rīvmaize

g

50

50

Eļļa

g

30

30

Garšvielas

g

Pēc garšas

Zaļumi

g

 

 

 


1. baltmaizi izmērcē pienā.
1. baltmaizi izmērcē pienā.
2. zivs fileju samaļ kopā ar baltmaizi.
3. sīpolu sasmalcina un apcep gaiši brūnu
4. zivju masu samaļ vēlreiz, pievienojot cepto sīpolu, sāli, garšvielas.
5. piejauc olu, masu labi sastrādā.
6. veido desiņas, apviļā tās rīvmaizē un cep gaiši brūnas.
7. izkarsē 5min. cepeškrāsnī.




Gaļa sinepēs.
Liellopu gaļa – 800g
Sīpoli – 2gab.
Ķiploks – 1gab.
Sviests – 50g
Buljons – 100g
Sāls, sinepes, rīvmaize
1. gaļu nomazgā un sagriež šķērsām muskulim 1cm biezās šķēlēs.
2. izdauza, pārkaisa ar sāli.
3. no abām pusēm noziež ar sinepēm un panē rīvmaizē.
4. sīpolus un ķiploku sagriež.
5. gaļu liek ietaukotā cepamajā veidnē kārtām ar sīpoliem un ķiplokiem.
6. starp kārtām un virsū liek sviesta piciņas un pārlej buljonu.
7. traukam uzliek vāku un cep cepeškrāsnī, līdz gaļa ir mīksta.
pasniedz ar kartupeļiem un skābētiem gurķiem.




Burkāni ar zaļajiem zirnīšiem piena mērcē.
Burkāni – 137g
Zaļie zirnīši – 77g
Margarīns – 2g
Piens – 75g
Sviests – 4g
Milti – 4g
Cukurs – 1g
 Margarīns – 5g


1. Burkānus sagriež mazos kubiņos, tvaiko kopā ar sviestu un nedaudz
ūdens gatavus.
2. Sagatavo piena mērci: miltus izkarsē sviestā, pielej karstu pienu, uzvāra.
3. Uzkarsē zirnīšus savā sulā.
4. Visu sajauc kopā un vēlreiz uzkarsē.







Burkānu kotletes.

Burkāni – 200g
Sviests – 15g
Manna – 25g
Ola – 1/2gab
Skābs krējums – 25g
Rīvmaize – 10g
Cukurs – 25g
Sāls
1. Burkānus notīra, sagriež salmiņos.
2. Liek katliņā, pārlej nedaudz ūdens, sautē kopā ar sviestu mīkstus.
3. Pieber mannu un maisot uzbriedina.
4. Masu atdzesē, pieliek sakultu olu, skābu krējumu, sāli un cukuru.
5. Kārtīgi izmaisa, veido kotletes.
6. Panē rīvmaizē, cep no abām pusēm brūnas.
7. Pasniedz ar skābu krējumu.


Teļa gaļas kroketes.

Teļa gaļa – 450g
Olas – 3gab.
Burkāns – 1 gab.
Speķis – 60g
Marinēts gurķis – 50g
Sāls, pipari, tauki
1. gaļu sagriež 3 vienādās šķēlēs.
2. olas izvāra cietas.
3. burkānu izvāra, notīra.
4. gaļas šķēles ar āmuru izdauza no vienas puses, pārkaisa ar sāli un
pipariem.
5. pārliek šķēlēs sagrieztu speķi, burkānu un gurķi.
6. virsū liek olu, satin veltnīšos, nosien ar diegu.
7. apcep sakarsētos taukos, pielej ūdeni un turpina cept cepeškrāsnī 30
– 40min. pirms cepšanas beigām pārkaisa sāli.
8. atdzesē zem viegla sloga 6st.
9. noņem diegu, sagriež šķēlēs, kārto uz šķīvjiem.




Vistas gaļas kotletes
Vistas gaļa – 600g
Sēnes – 200g
Sīpols – 1gab.
Baltmaize – 100g
Piens – 100g
Sviests – 2ēd.k.
Ola – 1gab.
Sāls, rīvmaize, tauki.
Sviests – 50g
Buljons – 400g
Milti – 30g
Olu dzeltenumi – 2gab.
Salds krējums – 50g
Citronu sula.
1. vistas gaļu atdala no kauliem, ādas, samaļ.
2. sīpolu notīra, sasmalcina, apcep sviestā.
3. sēnes novāra, baltmaizei noņem garozu, izmērcē pienā.
4. Gaļu maļ otrreiz, pievienojot sīpolus, sēnes, baltmaizi.
5. gaļai pievieno olu, izkausētu sviestu, sāli un sastrādā.
6. veido kotletītes, līdzīgas vistas stilbam, panē rīvmaizē un cep
sakarsētās taukvielās.
7. pasniedz ar kartupeļiem, dārzeņiem, mērci.





Cūkgaļas kotletes
Cūkgaļa bez kaula – 400g
Baltmaize – 40g
Piens – 70g
Sīpols – 1gab.
Ola – 1gab.
Malti pipari, rīvmaize, sāls
Eļļa cepšanai
1. gaļu samaļ.
2. sīpolu sasmalcina un apcep.
3. baltmaizi izmērcē pienā
4. sīpolu un baltmaizi pievieno gaļai un samaļ otrreiz.
5. pievieno sāli, piparus, pēc vajadzības ūdeni un masu labi samīca.
6. veido ovāli plakanas kotletes ar vienu smailu galu, apviļā rīvmaizē
un apcep.
7. liek cepeškrāsnī un cep vēl 5 – 7 min.
8. pasniedz ar kartupeļiem vai sautētiem dārzeņiem ar kartupeļiem, dārzeņiem, mērci.


1 komentārs:

  1. Malacis!
    Man jau vajag iekārot ar acīm un tad arī pašai izmēģināt!
    Paldies par receptēm!

    AtbildētDzēst