Ēd atbildīgi




Putras-programma

Putras stunda 1-4 klasei

Putras stundas 5-8 klasei

PUTRINGS

Putras programmas ietvaros

5. un 6. klase Ēdienu gatavošanas pulciņā sagatavoja








Pērļu kuskuss ar apelsīnu filejam,ābolu un žāvētam plūmēm 

pus krūze pērļu kuskuss
pusotra  krūze ūdens
apelsīni, āboli, žāvētas plūme
Ūdenī vāra pērļu kuskusu, pievieno apelsīnu filejas, ābolus un žāvētas plūmes. Var izmantot jebkuras ogas un augļus.

Auzu pārslas ar banānu un riekstiem
80 g auzu pārslu
80 ml ūdens
60 ml piena
šķipsniņa sāls
1/2 ēdamkarotes medus
1/2 sķēlītēs sagriezta banāna
2 ēdamkarotes sakapātu pekanriekstu (vai citu riekstu)
Garnējumam saldējums 

Pienu, ūdeni un sāli karsē līdz vārīšanās temperatūrai, pievieno auzu pārslas un medu. Maisi līdz gatavs.  Karstās auzu pārslas liec bļodiņā, vienmērīgi izklāj sagrieztos banānus. Pārber kapātos pekanriekstus pār banāniem. Ja vēlies, lai putra kļūst par saldo ēdienu, tad garnē ar saldējumu un pasniedz ar smaidu!


Auzu pārslas ar ceptu olu un avokado

80 g auzu pārslu
140 ml ūdens
šķipsniņa sāls
1 liela ola
1 tējkarote olīveļļas
2 tējkarotes sagrieztu lociņu
1/4 svaiga, sagriezta avokado 

Uzkarsē ūdeni. Pievieno auzu pārslas un turpini maisīt līdz gatavs. Nelielā katliņā uzsildi olīveļļu līdz vidējai temperatūrai, pievieno olu un pārkaisi ar nedaudz sāls un pipariem.
Katliņam liec vāku un paturi 2-4 minūtes līdz olas dzeltenums vidēji izcepts. Pasniedz olu pār auzu pārslām ar virsū uzliktu avokado, lociņiem.

Vari pievienot īpašu tomātu mērci “salsu” – tomātus (vislabāk tos pirms tam nedaudz patvaicēt katlā, lai varētu noņemt miziņu) sablenderē ar ķiploka daiviņu, melnajiem un čilli pipariem, kā arī olīveļļu. 





2.kurss gatavo Biezpiena plātsmaizi ar auzu pārslu miltiem
Plātsmaizei:
Auzu pārslas- 200/170 g
Cukurs-70 g
Olas-1
Margarīns -120 g
Sals-1 g
 Kanēlis-2 g
 Auzu pārslas samaļ,gatavo smilšu mīklu ar kanēli, to atdzesē ledusskapi.
Pildījums:
Milti-100 g
Cukurs-100 g
Olas-2
Margarīns -120 g
Sals-1 g
Soda-1 g
Kanēlis-2 g
Biezpiens-250 g
Vaniļas cukurs-3 g
Biezpienu izberž caur sietu vai izmaļ gaļas maļamā mašīna, pievieno izkausētas, atdzesētas taukvielas, vaniļas cukuru, ar cukuru saputotas olas, beigās iemaisa izsijātu
 miltus, kopa ar sodu.
Mīklu izveltnē uz plats, virsu liek biezpiena pildījumu /izlīdzina/, cep sakarsēta cepeškrāsni  220- 230 T.


7.klase Ēdienu gatavošanas pulciņā sagatavoja:


Kartupeļu biezputra ar spinātiem

Sastāvdaļas

  • Kartupeļi 500 g,
  • Piens
  • Spināti 150g (var arī vairāk),
  • Sviests

Pagatavošana:

Nomizo kartupeļus un izvāra. Nokāš. Ar stampu sastampā un pievieno iepriekš uzvārītu, atdzesētu  pienu, masai ir jāsanāk viendabīgai. Sviestu ūdens pelde izkausē, pievieno biezputrai.
Spinātus noskalo, nevajag griezt, bet, ja tie ir lielie spināti, vēlams lapas attīrīt no cietajiem kātiem un sagriezt (saplēst) rupjās strēmelēs. Tad spinātus viegli blanšē (iemet vārošā ūdeni un uzreiz nokāš) un pievienot kartupeļu biezputrai. Pēc garšas pievieno s un citas garšvielas. 


Koča

Vienas porcijas iznākums 250/30 g


Produkti Mērv. 1 porcija
Bruto Neto
Grūbas g 75 75
Žāvēts speķis g 34 34
Sīpoli g 24 20
Krējums g 30 30
Sāls g

Garšvielas g

Ūdens g 300 300


Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts

  1. Sīpoliem veic pirmapstrādi, sagriež kubiņos.
  2. Žāvētu speķi sagriež kubiņos.
  3. Pannu sakarsē līdz 120 º C temperatūrai, apcep speķi, pēc tam pievieno sīpolus.
  4. Uz sausas pannas apcep grūbas gaiši dzeltenas.
  5. Ūdeni uzvāra, pievieno grūbas, sacepto speķi ar sīpoliem, garšvielas.
  6. Vāra uz lēnas uguns līdz grūbas uzbriest, tad katlu liek cepeškrāsnī un sutina aizvākotā traukā apmēram 2 stundas 160 ° C temperatūrā.
  7. Pasniedz uz līdz 40 º C temperatūrai sakarsēta otro ēdienu šķīvja 75 ° C temperatūrā ar krējumu.
1.kurss Pārtikas prečzinības mācību stunda, kuras tēma-Putraimi, to raksturojums, kvalitātes rādītāji, uzglabāšanas noteikumi.Mācību stundā izpētīja putraimu veidus un raksturoja to pielietojumu  ēdienu gatavošanā, piemeklēja ari receptes ka pagatavot putraimu ēdienus.Uzņēmēju dienas

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru