Ēdienu gatavošanas pulciņš

2016./2017. m.g.

Dažādu svaigu dārzeņu  kārtojums.
Redīsi – 100g
Spināti – 100g
Zirnīši, konservēti  – 100g
Svaigi gurķi – 100g
Tomāti – 100g
Skābs krējums – 100g
Zaļumi, sāls, pipari
1. redīsus nomazgā, sagriež ripiņās.
2. spinātus nomazgā, lapiņas saplucina un pārlej ar skābu krējumu,
kuram pielikta sāls.
3.zirnīšus noskalo
4. gurķus nomizo, sagriež šķēlītēs, pieliek sīki sagrieztus zaļumus,
pārlej krējumu.
5. tomātus sagriež daiviņās, uzkaisa sāli un piparus.
6. lielā šķīvi vai salātu traukā dārzeņus kārto grupās.













Omlete ar ķirbi.
Olas – 2gab.
Piens- 50g
Ķirbis – 150g
Milti – 15g
Eļļa cepšanai
cukurs
1. olas sakuļ, pievieno cukuru, iepriekš uzkarsētu pienu.
2.sarīvē ķirbi.
3. olas un  piena masai pievieno sarīvētus ķirbjus, masu samaisa.
3. lej uz pannas sakarsētā eļļā un cep cepeškrāsnī  180- 200 C 10-15 min.



Biezpiena un kartupeļu plācenīši.
Biezpiens – 400g
Kartupeļi – 700g
Olas – 2gab.
Milti – 50g
Sāls
Eļļa cepšanai
1. kartupeļus notīra, izvāra sālsūdenī.
2. biezpienu samaļ kopā ar kartupeļiem.
3. masai pievieno sakultas olas, miltus, sāli.
4. veido apaļus plācenīšus.
5. cep sakarsētā eļļā dzeltenus.
6. pasniedz ar skābu krējumu vai kausētu sviestu.





ĒDIENA TEHNOLOĢISKĀ KARTE 
Dārzeņu biezeņzupa
ēdiena nosaukums

Vienas porcijas iznākums 500 g


Produkti
Mērv.
1 porcija
Bruto
Neto
Buljons
g
400
400
Burkāni
g
62
50
 Ziedkāposti
g
62
50
Kartupeļi
g
100
75
Zirnīši
g
25
25
Sīpoli
g
18
15
Pētersīļu sakne
g
12
10
Sviests
g
10
10
Milti
g
5
5
Salds krējums
g
25
25
Garšvielas
Zaļumi
g
3
2

Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts
  1. Dārzeņiem veic pirmapstrādi, sagriež.
  2. Ziedkāpostiem veic pirmapstrādi un sadala ziedkopās.
  3. Liek verdošā buljonā un vāra tādā secībā, lai tie vienlaikus būtu gatavi.
  4. Gatavus dārzeņus izņem no buljona, atdzesē un sablenderē, atstāj rotāšanai kādu ziedkāpostu rozeti vai nedaudz zirņus.
  5. Sablenderētos dārzeņus liek katlā, pievieno buljonu, izkarsētus un atšķaidītus miltus, saldo krējumu un uzvāra.
  6. Zaļumiem veic pirmapstrādi.
  7. Pasniedz līdz 40 ° C temperatūrai sakarsētā zupas šķīvī 75 º C temperatūrā, noformē ar ziedkāpostu rozeti vai zaļajiem zirnīšiem un zaļumiem.


ĒDIENA TEHNOLOĢISKĀ KARTE

Biezpiena plācenīši ar šokolādes mērci


Produkti
Mērv.
1 porcija
Bruto
Neto
Biezpiens
g
152
150
Olas
gab./g
½
20
Cukurs
g
10
10
Vaniļas cukurs
g
5
5
Milti
g
30
30
Rīvmaize
g
5
5
Taukvielas
g
10
10
Sāls
Šokolādes mērce:
Saldais krējums
g
50
50
Cukurs
g
5
5
Kakao
g
5
5
Noformēšanai:
Zemenes
g
30
30
Piparmētras

 



Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts

  1. Biezpienu izberž caur sietu, olām veic pirmapstrādi.
  2. Biezpienam pievieno cukuru, vaniļas cukuru, olu, miltus un izmaisa.
  3. Iegūto biezpiena masu sasver porcijās, izveido apaļu formu un panē rīvmaizē.
  4. Cep sakarsētās taukvielās 140°C temperatūrā no abām pusēm zeltaini brūnus.
  5. Mērcei cukuru sajauc ar kakao, pievieno saldam krējumam un vāra līdz sabiezē.
  6. Zemenēm un piparmētrām veic pirmapstrādi.
  7. Pasniedz 14ºC temperatūrā ar šokolādes mērci un noformē ar zemenēm un piparmētrām.




2015./2016. m.g.
Omlete

2      
             olas 2
100 ml piens
Sāls (pēc garšas)
Gaļa (pēc izvēles)
40 g Šampinjoni
30 Milti
10 g Sīpoli
Pagatavošana: .
1) Sakuļ olu ar sāli un pievieno  uzkarsētu, atdzesētu pienu.
2) Lej masu kopā ar sagrieztiem , apceptiem sīpoliem un šampinjoniem uz pannas.
3) Cep sakarsētā cepeškrāsnī 220- 250 C 30-40 min.




Vārīta ola ar majonēzes mērci 

Ola 1
Ūdens 300
Baltvīna etiķis 15
Sāls 3
Kūpināts šķiņķis 50
Sviests 10
Majonēze 20
Grauzdiņu maize 1
Citrons, sula 10

Lēzenā katliņā ielej ūdeni, pievieno sāli un etiķi, uzvāra.
Olai pārsit čaumalu, pārliek krūzītē un strauji ielaiž ūdenī.
Lēni vāra aptuveni 4. min., ar putu karoti pārliek lēzenā traukā ar karstu ūdeni, lai vārītās olas saglabātos siltas.
Majonēzei pēc garšas pievieno garšvielas, citrona sulu.
Baltmaizes šķēli sviestā apcep zeltainas.
Kūpinātu šķiņķi sagriež šķēlītēs, uz   pannas apcep.
 Uz  maizes šķēles liek gaļu, olu, majonēzi.

Image result for vārīta ola bez čaumalas       Image result for vārīta ola bez čaumalas
          Image result for vārīta ola bez čaumalas     Image result for vārīta ola bez čaumalas





Vistas salāti ar dārzeņiem

Sastāvdaļas

● 200 g vistas filejas
● 1 avokado
● 1 svaigs gurķis
● 1 sarkanais sīpols
● citronu sula
● sāls
● pipari
● 200 g krējums

Pagatavošana
  1. Vistas fileju izvāra un sagriež gabaliņos.
  2. Avokado pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu, nomizo un sagriež gabaliņos.
  3. Gurķi sagriež šķēlītēs.
  4. Sīpolu sagriež pus gredzenos.
  5. Visas salātu sastāvdaļas liek lielā bļodā, uzlej citronu sulu un samaisa.
  6. Salātus sajauc ar krējuma mērci.

Puravu un ābolu salāti

50 gr puravu
50gr saldskābu ābolu
 20 gr ola
35 gr krējums 
garšvielas 

Dārzeņiem veic pirmapstrādi
Olu vāram
Izejvielas sagriežam, sajaucam ar krējuma mērci.



Ātrā ābolu kūka

1 glāze cukura
1 glāze mannas
1 glāze miltu
Āboli/saldētas ogas
1 paciņa sviesta vai margarīna
Miltus, cukuru,mannu -samaisa , ber cepamajā plati vai formā;
Pārkaisa  sagrieztus augļus;
Plānas plāksnēs sagriež sviestu un pārklaj  vienmērīgi plāti;
Liek cepeškrāsnī  un cep 180 grados



Kārtainie salāti
Draudzīgās pogas
 Noderīgas interneta adreses:
Radošās idejas

Projekta- e Twininga ietvaros „Svinam Lieldienas kopā’’ 

Tēma:
Olu ēdieni:

Olu krāsošana, pildītās olas.

2. un 3. klase




Pildītas olas 
Ēdiena nosaukums 
Vienas porcijas iznākums 60 g

Produkti
Mērv.
1porcija
Bruto
Neto
Olas
gab./g
1
40
Šprotes eļļā /Siers
g
15
10
Sviests
g
10
10
Sinepes
g
2
2
Zaļumi
g
7
5
Pasniegšanai:



Tomāti
g
30
25
Salātu lapas
g
10
10

Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts

  1. Produktiem veic pirmapstrādi.
  2. Olas vāra 10 minūtes, atdzesē aukstā ūdenī un noloba.
  3. Ar robaino nazi pārgriež uz pusēm un dzeltenumu izberž caur sietu.
  4. Ķilavas notīra un sadala divās filejās. Pusi no visām filejām izberž caur sietu.
  5. Izberztos olu dzeltenumus un ķilavas sajauc, masai pievieno mīkstu sviestu un sinepes pēc garšas, saputo.
  6. Iegūto masu caur konditorejas uzgali pilda olas baltuma pusītēs.
  7. Noformē ar ķilavu veltnīti un zaļumiem.
  8. Pasniedz 12°C - 14º C temperatūrā uz auksto uzkodu šķīvja, kārtojot salātu
lapas, tomātu daiviņas un olu pusītes.

6.klase 









Olu, kartupeļu un salāti

Sastāvdaļas:
·         400 g svaigi gurķi
·         400 g
·         7 gab.
·         250 g
krējums
·         150 g
·         4 gab.
·         pēc garšas
sāls, pipari, garšvielas
Olas un kartupeļus  izvāra , sagriež kubiņos
 Kukurūzu notecina un visu samaisa.
Gurķim veic pirmapstrādi un sagriež kubiņos
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas

5.klase 

Olu, kartupeļu un šampinjonu salāti


Sastāvdaļas:
·         400 g
·         400 g
·         7 gab.
·         250 g
krējums
·         150 g
·         7 gab.
·         pēc garšas
sāls, pipari, garšvielas

 Kartupeļus vāra ar mizu,atdzesē, sagriež kubiņos.
Olas novāra, atdzesē, sagriež kubiņos.
(Ja pa rokai ir vārītas olas un kartupeļi, bet ledusskapī aizķērusies marinētu šampinjonu un kukurūzas bundža, šos salātus var pagatavot ļoti ātri!
Olas un kartupeļus sagriež gabaliņos)
Šampinjonus un kukurūzu notecina un visu samaisa.
Pagatavo majonēzes, krtējuma mērci.
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas

Krabju nūjiņas mīklā.

Sastāvdaļas:

·         1 paciņa krabju nūjiņu
·         20. g siera
·         2 olas
·         1. ēdamk. majonēzes
·         Ķiploki
·         Eļļa cepšanai


Gatavošana:

  1. Krabju nūjiņas atsaldē. (var arī pirkt nesaldētas)
  2. Gatavo mīklu- sīki sarīvē sieru, pievieno  olas, majonēzi, 1 ķiploka daiviņa. Visu sajauc.
  3. Krabju nūjiņas mērcē mīklā un apcep no visām pusēm saulespuķu eļļā.
  4. Pasniedz atdzesētas.



Pulciņā rosās

 7. klase 

Izejvielas

5 olas

150-200 ml .cukura
200 ml.miltu
šķ.sāls
mazliet vaniļas cukura
mazliet citrona sula
1/2 tējk.cep pulvera
Āboli,kādi 400 gr.
Sakuļam olas ar cukuru+sāli+vaniļas cukuru+cirona sulu.
Pievienoju miltus+cep.pulveri,visu sakuļam.
Pievienojam sagrieztus ābolus,iemaisu.
Iesmērēju trauku ar sviestu un ieleju mīklu.
Cep cepeškrāsnī 200-220 C









Burkānu pīrāgs 

·         1 kg burkānu
·         350 ml trekna saldā krējuma
·         150 g miltu
·         100 g sviesta
·         100 g  cukura
·         4 olas
apelsīns
  1. Burkānus sagrieziet lielos gabalos un 30 minūtes tvaicējiet.
  1. 75 g sviestu ar miltiem sakapājiet lielās drumstalās. Pielejiet 2-3 ēdamkarotes ūdens un samīciet mīklu.
  1. Izjaucamo veidni ietaukojiet ar sviestu. Uz dibena vienmērīgi izklājiet mīklu. Sadurstiet ar dakšiņu un ievietojiet ledusskapī uz 30-40 minūtēm.
  1. Apelsīnu norīvējiet, izspiediet sulu. Olas un cukuru saputojiet ar slotiņu. Putojot iejauciet saldo krējumu.
  1. Burkānus putotājā sakuliet ar apelsīnu sulu, līdz izveidojas biezenis, tad saputojiet to ar olu un saldā krējuma masu, pieberiet rīvētas apelsīnu miziņas.
  1. Izņemiet mīklu no ledusskapja, pievienojiet burkānu pildījumu, virsū uzlieciet dažus sviesta gabaliņus.
  1. Cepiet  180°C temperatūrai uzkarsētā cepeškrāsnī 35-45 minūtes.













Siera salāti 

·         200 g siera 
·         100 g sīpolu 
·         svaigi gurķi 
·         tomāti 
·         majonēze+krējums
Zaļumi 
Tomātus bez mizas sagriež šķēlītēs, gurķus sagriež stienīšos vai plānās šķēlītēs, sieru sagriež stienīšos. 
Visu sajauc ar majonēzes un krējuma mērci.
Pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.







Gardie bumbieru - siera salāti ar tomātu un papriku

Salāti ar bumbieriem  un riekstiem

  Burkānu kūka













Burkānu kūka ar biezpienu.

Sastāvdaļas:
Biskvītam:
·         2 olas
·         100 g cukura
·         2 burkāni
·         200 g sviesta
·         5 ēd.k. krējuma
·         1 tējk. sodas
·         šķipsniņa sāls
·         ~ 400 g miltu
Krēmam:
·         0,5 l saldā krējuma
·         1 paciņas biezpiena
·         vaniļas cukura
·         200 g pūdercukura
Papildus:
·         bumbieru ievārījums
Gatavošana:
·         Burkānus nomizo un sarīvē uz smalkās rīves.
·         Mīkstu sviestu puto ar cukuru un olu dzeltenumiem.
·         Klāt pievieno krējumu un, putojot, pamazām klāt liek burkānus.
·         Masai pievieno sāli, sodu un miltus. 
·         Saputo olu baltumus, beigās tos iecilā mīklā.
·         Mīklu sadala trīs vienādās daļās un to liek ar cepampapīru izklātā veidnē.
·         Biskvītu cep 200 grādu temperatūrā gatavu. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti.
·         Saldo krējumu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru.
·         Pievieno biezpienu un vēl nedaudz paputo, lai masā iemaisās biezpiens.
·         Kad kārtas ir izcepušās un atdzisušas, kārto kūku.
·         Par cik bumbieru ievārījums ir pašķidrs, tad ar bumbieru sīrupu samitrina kārtas.
·         Pirmo biskvītu pārklāj ar ievārījumu un tad ar biezpiena krēmu.

·         Liek otru biskvīta kārtu virsū, to pārziež ar krēmu, tad liek trešo biskvīta kārtu. Virspusi un malas pārsmērē ar krēmu.










Ābolu kūka

  • 1 kg skābeni āboli
  • 250 g milti
  • ~185 g cukurs
  • šķipsniņa sāls
  • 160 g auksts sviests
  • 4 olas
  • ~ 300 g skābais krējums
  • 1 ēd.k. kartupeļu ciete
  • citrons
  • kanēlis
  • Uz darba virsmas uzkaisām 80 g cukura, pieberam šķipsniņu sāls un smalkos gabaliņos sagriežam sviestu. Pārsijājam ar miltiem un iesitam vienu olu. Mīcam visu ar rokām – uz virsmas būs vieglāk mīcīt nekā bļodā, bet tas jau pēc katra paša ieskatiem. Mīklu samīcam bumbā, ietinam pārtikas plēvē un liekam ledusskapī uz 30 min.
  • Tad nomizojam un sagriežam gabaliņos ābolus, pārlejam tos ar 2 ēd.k. citrona sulas, pievienojam rīvētu citrona miziņu (daudzums pēc ieskatiem) un pārberam arī ar 1 ēd.k. cukura un kanēļa maisījumu. Visu samaisām.
  • Ņemam mīklu un ar rokām izklājam cepamformā tā, lai tā būtu ne tikai uz pamatnes, bet arī gar malām, aptuveni 5 cm augstumā. Pamatni sadurstām ar dakšiņu.
  • Ieberam vidū ābolus un izlīdzinām.
  • Bļodā sakuļam skābo krējumu ar 3 olām, 100 g cukura un 1 ēd.k. kartupeļu cietes. Pārlejam šo maisījumu āboliem un liekam iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī uz 180 grādiem. Atstājam kūku cepties uz kādu stundu.
  • Pēc tam kūku izņemam, pārkaisām ar kanēli un, kad tā nedaudz padzisusi, noņemam kūkas formas maliņas.







Putras programma skolā- Ēdienu gatavošanas pulciņā piedalās 7. klase





Salāti ar bumbieriem  un riekstiem

Sastāvdaļas:
·         Bumbieri 2 gab.
·         4 ēdamkarotes sviesta
·         Baltā vīna etiķis 3 ēdamkarotes
·         Brūnais cukurs 1 ēdamkarote
·         Valrieksts 20g ./ lazu rieksti
·         Zilais siers 100g
·         Salātu lapas 500 g
·         Sāls pēc garšas

Gatavošana:
1.      Sagrieziet bumbierus četrās daļās un izņemt sēklas.
2.      Ieliekat sviestu, etiķi un brūno cukuru pannā un karsējat uz vidēja siltuma.
3.      Kad sviests izkusis, pievienojat bumbierus (sagrieztus ar pusi uz leju) un valriekstus pannā un gatavojat 8-10 minūtes, līdz bumbieri kļūs mīksti.
4.      Apgriežat bumbierus, lai abas puses varētu apcepties līdz brūnai krāsai.
5.      Sagrieziežat sieru plānās šķēlītēs.

6.      Novietojiet salātu lapas uz pasniedzamā traukas un saliekat bumbierus un valriekstus. Viegli apkaisat ar sāli, un rotājat katru trauku ar gabalu vai diviem gabaliem zilā siera.








Gardie bumbieru - siera salāti ar tomātu un papriku


Sastāvdaļas:

·         3-4 gab.
·         300 g
·         100 g
·         50 g
·         1 gab.
·         1 gab.
·         cukurs
·         sāls


Sarīvē sieru uz rupjās rīves, bumbierus sagriež plānās šķēlītēs. Sagatavotos produktus sajauc, pievieno krējumu sajauktu ar majonēzi, cukuru un sāli. Salātus rotā ar tomātu šķēlītēm un papriku.





Plūmju kūka
Plūmes 1. Kg
Olas
Cukurs
Sviests
Cepamais pulveris

3 olas sakuļu ar 140 gramiem cukura +tējk.vaniļascukura un šķipsniņu sāli.
Pievienoju 160 gr.mīksta sviesta un sakuļu.Pievienoju 185 gr/miltu,1/2 tējk.cepamā pulvera.
Gatavo masu ieleju silikona formā.
Sagriezu plūmes uz pusēm un iegremdēju mūklas līdz pusei ar vidiņiem uz augšu.
Liku 185 grādu karstā cepeškrāsnī uz 25 min.Pēc 25 min.izņemu kūku uzberu 2 ēd.ķ.cukuru un cepeškrāsnī cepu vēl 10-15 min.






Lavašs  
Siers
Lasis
Tomāti
Kūpināta desa

Tortilja,lasis,baziliks(ideāli būtu,Mocarellas siers,bet nav,arī tas nekas,tomāts,pipari un mazliet olīveļļas,sarullējam un gatavs.
Lavašs
Lasis
Siers-krēmsiers
Tomāti –sagriezti šķēlēs

Visu like kārtās un sarulē





Putras programma skolā- Ēdienu gatavošanas pulciņā piedalās 6. klase






















Gatavotās receptes

Kārtainie salāti ar garnelēm.
Noskalo garneles un  nosusina

Noskalo marinētos šampinjonus un sagriež




Nosakalo un sada;a Ledussalātus

Saplūkājam salātus

Sagriežam tomātus
Sagriežam gurķus


Izrulējam Kārtaino bezrauga mīklu un sagriežam strēmelēs





Mīklā ietinam garneles
Ietītās garneles liekam uz cepešplāts





Parziežam ar olu

Kārto salātus,gurķus, šampinjonus



Kārto tomātus


Kārto garneles

Kārtos cieti vārītas olas

Izņemam no cepeškrāsns izceptās garneles mīklā
Virsū  liek majonēzes- krējuma mērci ar citrona sulu, izceptās garneles mīklā






5.-7.klašu skolēni iepazīstas  ar dzīvesziņas pamatiem

Picas pamatne- Kārtainā bezrauga mīkla
Tomātu mērce
Auksti kūpināta gaļa

 Tomāti
Parika
  Siers

Liek 200 grādu karstā krāsnī uz 7 minūtēm.
Pildīts tomāts ar dārzeņiem


Pildīti tomāti ar sēņu salātiem
ēdiena nosaukums

Vienas porcijas iznākums 140 g

Produkti
Mērv.
1porcija
Bruto
Neto
Tomāti
g
128
100
Sēņu salāti:



Marinēti šampinjoni
g
30
30
Sīpoli
g
5
3
Krējums
g
12
12
Garšvielas



Zaļumi
g
5
3
Svaigs baziliks
g
7
5

Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts

  1. Produktiem veic pirmapstrādi.
  2. Tomātiem nogriež virsējo daļu, izņem mīkstumu, izkaisa ar garšvielām.
  3. Šampinjonus sagriež kubiņos, sīpolus sagriež kubiņos, sajauc, pievieno krējumu sajauktu ar garšvielām.
  4. Gatavos salātus pilda tomātos, uzliek cepurīti un rotā ar baziliku.
  5. Pasniedz uz auksto uzkodu šķīvja 12° - 14ºC temperatūrā.

Pildīti gurķi ar krabju salātiem
Gurķis
Krabju nūjiņas
Majonēze
Gršvielas
Atklātā sviestmaize
Maize
Sviests
Marinēts gurķis
Škiņķis
 Ola
Majonēze


Atklātā sviestmaize
Maize
Sviests
Lasis
 Olas
Majonēze










Salāti grieķu gaumē
ēdiena nosaukums

Vienas porcijas iznākums 200g

Produkti
Mērv.
1porcija
Bruto
Neto
Paprika
g
70
50
Tomāts
g
55
50
Svaigs gurķis
g
60
50
Kazas siers
g
30
30
Olīves
g
20
20
Sarkanie sīpoli
g
12
10
Olīveļļa
g
10
10
Citronu sula



Garšvielas



Baziliks




Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts

  1. Dārzeņiem veic pirmapstrādi, sagriež dekoratīvos gabalos.
  2. Sieru sagriež kubiņos.
  3. Visas sastāvdaļas kārto uz šķīvja, rotā ar zaļumiem.
  4. Pasniedz 12º - 14°C temperatūrā.
 




























1 komentārs:

  1. Draudzības pogas bija fantastiski smaržīgas un garšīgas!
    Paldies cepējiem par gardo iepriecinājumu!
    Paldies par jaukajām bildēm!

    AtbildētDzēst