Pārtikas UN veterinārais dienests atgādina, JA būsi uzmanīgs, izvēloties, gatavojot UN pasniedzot pārtiku, pasargāsi gan savu, gan savu tuvinieku veselību.
Pasaules Veselības
organizācija un Pārtikas un veterinārais dienests iesaka:
1. Esi tīrīgs!
·
Mazgā rokas, pirms sāc
darboties
ar pārtiku; Atceries par
roku mazgāšanu arī ēdiena gatavošanas laikā;
·
Mazgā rokas pēc
tualetes apmeklējuma;
·
Mazgā un, ja
nepieciešams, dezinficē virsmas, kas nonāk vai var nonākt saskarē ar pārtiku
(piemēram, sadales dēļi, naži u.c.);
·
Sargā savu virtuvi un
produktus no kaitēkļiem, grauzējiem un citiem dzīvniekiem!
Kāpēc?
Lai arī lielākā daļa mikroorganismu neizsauc cilvēku
saslimšanas, tomēr daudzi no mikroorganismiem, kas mīt augsnē, ūdenī, dzīvnieku
un cilvēku organismā, ir bīstami. Tie tiek pārnēsāti ar netīrām rokām, sadzīves
priekšmetiem (sadales dēļi, virtuves lupatiņām un birstēm). Nonākot saskarsmē
ar pārtikas produktiem, šie bīstamie mikroorganismi var piesārņot pārtiku un
veicināt saslimšanu.
2. Atdali jēlproduktus no gatavajiem produktiem:
·
Atdali svaigu gaļu,
t.sk. putnu gaļu, svaigas olas un zvejas produktus no citiem pārtikas
produktiem (uzglabājot un apstrādājot);
·
Jēlproduktu apstrādei
lieto atsevišķus, tīrus virtuves piederumus (naži, sadales dēļi, trauki u.c.);
·
Uzglabā pārtiku
slēgtos traukos, tvertnēs, kas pasargā jēlproduktus un gatavos produktus no
savstarpējas saskarsmes.
Kāpēc?
Jēlprodukti, t.sk. svaiga gaļa, putnu gaļa un zvejas produkti un
to šķidrumi var saturēt bīstamus mikroorganismus, kas produktu sagatavošanas un
uzglābšanas laikā var tikt pārnesti uz citiem produktiem.
3. Labi izcep, sautē, novāri pārtikas produktus (veic
pareizu siltumapstrādi!):
·
Rūpīgi apcep vai
novāri pārtikas produktus, it īpaši gaļu, t.sk. putnu gaļu, olas un zvejas
produktus;
·
Gatavojot tādus
ēdienus kā zupas vai cepešus, uzkarsē tos līdz vārīšanas temperatūrai, lai būtu
drošība, ka produkta iekšējā temperatūra ir augstāka par + 70 °C;
·
Gatavās gaļas, t.sk.
putnu gaļas šķidrumam ir jābūt caurspīdīgam nevis rozā krāsā, kontrolei vēlams
lietot termometru;
·
Iepriekš gatavotu
produktus rūpīgi uzsildi!
Kāpēc?
Rūpīgas siltumapstrādes laikā iet bojā lielākā daļa bīstamo
mikroorganismu. Pētījumi pierāda, ka pareiza siltumapstrāde produktus padara
par pietiekoši drošiem lietošanai uzturā. Pārtikas produkti, kuriem vajadzētu
pievērst pastiprinātu uzmanību ir – maltā gaļa, gaļas ruletes, aukstā gaļa,
pastēte, lieli gaļas gabali un veseli putnu kautķermeņi.
4. Uzglabā produktus drošā temperatūrā:
·
Neatstāj gatavus
produktus istabas temperatūrā ilgāk par 2 stundām;
·
Pēc iespējas ātrāk,
bez kavēšanās, veic sagatavoto ātri bojājošos produktu un ēdienu atdzesēšanu
(vēlams zemāk par +5 °C);
·
Gatavos siltos ēdienus
līdz pasniegšanas brīdim uzglabā temperatūrā, kas nav zemāka par + 60 °C;
·
Neuzglabā pārtiku
ilgstoši, arī aukstuma iekārtās nē;
·
Neatlaidini produktus
istabas temperatūrā, jo tas nav droši.
Kāpēc?
Istabas temperatūrā mikroorganismi ļoti ātri vairojas. Pie
temperatūras, kas zemāka par +5 °C vai augstāka par + 60 °C lielākā daļa
mikroorganismu nevairojas, vai arī vairošanās process ir palēnināts. Daži no
bīstamajiem mikrobiem tomēr var vairoties arī temperatūrā, kas ir zemāka par +5
°C.
5. Izvēlies svaigus un nebojātus produktus:
·
Lieto tīru ūdeni, vai
veic ūdens attīrīšanu;
·
Izvēlies svaigus un
nebojātus produktus;
·
Izvēlies produktus,
kuri ir apstrādāti ar mērķi paaugstināt šo produktu drošumu (piemēram,
pasterizēts vai sterilizēts piens u.c.);
·
Pirms lietošanas
uzturā rūpīgi mazgā augļus un dārzeņus, it īpaši, ja tos lietosi uzturā bez
papildus apstrādes;
·
Nelieto uzturā
produktus ar beigušos derīguma termiņu.
Kāpēc?
Neapstrādāti produkti, kā
arī ūdens un pat ledus var saturēt bīstamus mikroorganismus un ķīmiskas vielas.
Produktos, kuriem ir beidzies derīguma termiņš var veidoties
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru