http://gardedis.lv/- video
Garšigi padomi
http://www.delfi.lv/receptes/pamatedieni/galas-edieni/
Labu apetīti - bildes ar aprakstu
Mācību prakses dokumenti:
Prakses saskaņojuma lapaPrakses līgums
Prakses vērtējuma lapa
Prakses raksturojuma lapa
Prakses pārbaudes lapa
Praktiskās nodarbības 2015./2016.m.g
Vārīta gaļa marinādē
Cūkas gaļa (šķinķis,lāpstiņa) 147 125/75*
vai sivēna gaļa 125 100/75*
vai liellopa gaļa 164 121/75*
(lāpstiņa, ciskas daļas)
Sīpoli 4 3
Pētersīļi,sakne 3 2
Sīpoli 90 75
Burkāni 60 50
Citronskābe 1
vai etiķis, 3% 30
Kartupeļi 207 155/150
Mārrutki (sagatavoti) 30
Dārzeņi,svaigi 50
Iznākums,g 75/100/30/50
*produktu masa pēc termiskās apstrādes
- Gaļu vāra lielā gabalā pēc vārīšanas noteikumiem.Gatavu, padzesētu gaļu sagriež 1 vai 2 šķēles porcijā.
- Burkānus notīra, veselus vāra kopā ar gaļu. Sīpolus sagriež ripiņās, applaucē 3-5 min, vāra buljonā gandrīz mīkstus, pievieno šķēlītēs sagrieztus vārītus burkānus,garšvielas,citronskābi,uzvāra, ieliek sagriezto gaļu, vēlreiz uzvāra.
- Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem,mārrutkiem un buljonu.
Praktiskās nodarbības 2. kurss no 9.-29. novembrim
3.kurss Aukstie ēdieni:
Kārtainais
pīrāgs ar sēnēm, sieru un malto gaļu
Sastāvdaļas
Mīklai:
● 3 olas
● 1 glāze kefīra
● 1-1,5 glāzes miltu
● 1 tējkarote sāls
● 2 tējkarotes cepamā pulvera
Pildījumam:
● 300 g konservētu šampinjonu
● 300 g rīvēta siera
● 1 glāze vārītu rīsu
● 300 g maltās gaļas
● 1 sīpols
● 300 g saldētu zaļo pakšu pupiņu
● 3 olas
● 1 glāze kefīra
● 1-1,5 glāzes miltu
● 1 tējkarote sāls
● 2 tējkarotes cepamā pulvera
Pildījumam:
● 300 g konservētu šampinjonu
● 300 g rīvēta siera
● 1 glāze vārītu rīsu
● 300 g maltās gaļas
● 1 sīpols
● 300 g saldētu zaļo pakšu pupiņu
Pagatavošana
1.
Sakuļ
visas mīklas sastāvdaļas.
2.
Malto
gaļu apcep sakarsētā pannā, kopā ar sagrieztu sīpolu.
3.
Veidni
izklāj ar cepamo papīru.
4.
Kārtām
liek pildījumu - šampinjonus, rīvētu sieru, vārītos rīsus, cepto malto gaļu ar
sīpolu, zaļās pākšu pupiņas.
5.
Virsū
pārlej mīklu.
6.
Veidni
liek 175°C temperatūrā sakarsētā krāsnī un cep 40 minūtes.
7.
Kad
pīrāgs izcepies, veidni izņem no krāsns un atstāj uz 20 minūtēm atdzist.
8.
Tad
veidni apgriež otrādi uz pasniegšanas šķīvja un pīrāgu izņem,atdzesē,sagriež gabalos.
9 .Pasniedz 12º C - 14°C temperatūrā.
Pildīti tomāti ar sēņu salātiem
ēdiena nosaukums
Vienas porcijas iznākums 140 g
Produkti
|
Mērv.
|
1porcija
|
|
Bruto
|
Neto
|
||
Tomāti
|
g
|
128
|
100
|
Sēņu salāti: |
|||
Marinēti šampinjoni
|
g
|
30
|
30
|
Sīpoli
|
g
|
5
|
3
|
Krējums
|
g
|
12
|
12
|
Garšvielas
|
|||
Zaļumi
|
g
|
5
|
3
|
Svaigs baziliks
|
g
|
7
|
5
|
Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts
- Produktiem veic pirmapstrādi.
- Tomātiem nogriež virsējo daļu, izņem mīkstumu, izkaisa ar garšvielām.
- Šampinjonus sagriež kubiņos, sīpolus sagriež kubiņos, sajauc, pievieno krējumu sajauktu ar garšvielām.
- Gatavos salātus pilda tomātos, uzliek cepurīti un rotā ar baziliku.
- Pasniedz uz auksto uzkodu šķīvja 12° - 14ºC temperatūrā.
ĒDIENA TEHNOLOĢISKĀ KARTE
Cūkgaļas rulete ar omleti un vistas gaļu
ēdiena
nosaukums
Vienas porcijas
iznākums 250/45 g
Produkti
|
Mērv.
|
1porcija
|
|
Bruto
|
Neto
|
||
Cūkgaļas mīkstums
|
g
|
250
|
245
|
Vistas fileja
|
g
|
88
|
85
|
Olas
|
gab./g
|
1/2
|
20
|
Piens
|
g
|
12
|
12
|
Sviests
|
g
|
5
|
5
|
Burkāni
|
g
|
18
|
15
|
Sīpoli
|
g
|
12
|
10
|
Garšvielas
|
|||
Pasniegšanai: |
|||
Svaigi gurķi
|
g
|
20
|
20
|
Svaigi tomāti
|
g
|
20
|
20
|
Salātu lapas
|
g
|
15
|
10
|
Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts
- Produktiem veic pirmapstrādi.
- No gaļas izveido 0,7 – 1 cm biezu taisnstūra gaļas plāksni.
- Izdauza ar gaļas āmuriņu, apkaisa ar garšvielām.
- Vistas fileju arī izlīdzina un piešķir taisnstūra formu, pārkaisa ar garšvielām.
- Olu sakuļ, pievieno rīvētus burkānus, garšvielas, pienu un cep līdz 120ºC temperatūrā sakarsētās taukvielās.
- Virs cūkgaļas plāksnes klāj vistas gaļas plāksni, virs tās atdzesētu omleti.
- Satin veltnī, nosien, ievieto katlā un pārlej ar karstu ūdeni, vāra 1,2 – 1,5 stundas, pievienojot garšsaknes un garšvielas.
- Gatavu izņem no buljona, liek zem sloga un atdzesē.
- Atdzisušai noņem diegus, griež šķēlēs.
- Kārto uz auksto uzkodu šķīvja un pasniedz ar svaigiem dārzeņiem, pasniegšanas temperatūra 12° - 14ºC temperatūrā.
1. kurss
7.10-Rīsu pudiņš ar svaigiem āboliem
Rīsi 40
Piens 150 g
Vaniļas cukurs 3 g
Olas 20 g
Cukurs 20 g
Āboli 130/100 g
Sviests 5 g
Citrona sula 10 g
Pūdercukurs 5 g
Pienu uzvāra, pievieno sāli, rīsus un lēni vāra 30 minūtes, kamēr viss šķidrums sasaistīts un rīsi uzbrieduši.
Karstumizturīgu veidni ieziež ar sviestu.
Olas baltumu atdala no dzeltenuma. Dzeltenumu sakuļ ar cukur un vaniļu un pievieno līdz 70 C atdzesētiem rīsiem. Baltumu saputo stingrās putās un iecilā masā.
ābolus nomizo, izdobj serdes un sagriež gredzenos.
Ietaukotā veidnē katrām liek rīsus un ābolus, virsējo kārtu noklāj ar āboliem, pārslaka ar citronu sulu, pārkaisa ar pūdercukuru.
Cepeškrāsnī cep 25 minūtes 200 C .'
6.10
Sastāvdaļas:
50
g pilngraudu auzu miltu
2
olas
150
ml kefīrs
1
ēdamkarote medus
Pagatavošana:
Traukā sakuļ olas ar
medu, pievieno pilngraudu auzu miltus un kefīru.
Samaisi līdz mīkla viendabīga. Cep uz pannas mazas pankūciņas no abām pusēm. Ēd
ar ogām un medu.
Dzēriens „Spēks ir auzās”
Sastāvdaļas:
1 banāns, nomizots
10 g valriekstu
20 g žāvētu plūmju
½ ēdamkarote medus
50 g auzu pārslu
200 ml piena
Liec traukā sagrieztu banānu, riekstus, plūmes, medu un pusi piena. Blenderē. Kad masa kļūst krēmīga, pievieno pārējo pienu. Vēlreiz sablenderē. Tagad dzēriens ir gatavs dzeršanai.
Aukstā zupa ar dārzeņiem
Kefīrs – 315g
Vārīts ūdens – 315g
Marinētas bietes – 200g
Svaigi gurķi – 50g
Tomāti– 75g
Redīsi – 65g
Olas
– 1gab.
Cukurs
– 10g
Skābs
krējums – 40g
Siers
– 40g
Sāls
pēc garšas
Zaļumi( dilles, lociņi)
1.
Atdzesētu kefīru sajauc ar novārītu, aukstu ūdeni.
2.Svaigos
dārzeņus sagriež salmiņos
3.
Olas sasmalcina.
4.
Zaļumus nomazgā, nosusina, sīki sagriež.
5.
Sieru un redīsus sarīvē.
6.
Dārzeņus un olas, sieru iejauc kefīra – ūdens maisījumā.
7.
Zaļumus zupai pievieno pirms pasniegšanas.
Dārzeņu biezeņzupa
Produkti
|
Mērv.
|
1 porcija
|
|
Bruto
|
Neto
|
||
Buljons
|
g
|
400
|
400
|
Burkāni
|
g
|
62
|
50
|
Ziedkāposti
|
g
|
62
|
50
|
Kartupeļi
|
g
|
100
|
75
|
Zirnīši
|
g
|
25
|
25
|
Sīpoli
|
g
|
18
|
15
|
Pētersīļu sakne
|
g
|
12
|
10
|
Sviests
|
g
|
10
|
10
|
Milti
|
g
|
5
|
5
|
Salds krējums
|
g
|
25
|
25
|
Garšvielas
|
|||
Zaļumi
|
g
|
3
|
2
|
Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts
- Dārzeņiem veic pirmapstrādi, sagriež.
- Ziedkāpostiem veic pirmapstrādi un sadala ziedkopās.
- Liek verdošā buljonā un vāra tādā secībā, lai tie vienlaikus būtu gatavi.
- Gatavus dārzeņus izņem no buljona, atdzesē un sablenderē, atstāj rotāšanai kādu ziedkāpostu rozeti vai nedaudz zirņus.
- Sablenderētos dārzeņus liek katlā, pievieno buljonu, izkarsētus un atšķaidītus miltus, saldo krējumu un uzvāra.
- Zaļumiem veic pirmapstrādi.
- Pasniedz līdz 40 ° C temperatūrai sakarsētā zupas šķīvī 75 º C temperatūrā, noformē ar ziedkāpostu rozeti vai zaļajiem zirnīšiem un zaļumiem.
1. kurss, Praktiskās mācības no 28.03-4.04
Saldie ēdieni:
Rudzu maizes kārtojums ar dzērvenēm
Vienas porcijas iznākums 350g
Produkti
|
Mērv.
|
1porcija
|
|
Bruto
|
Neto
|
||
Dzērvenes
|
g
|
100
|
90
|
Cukurs
|
g
|
10
|
10
|
Vaniļas
cukurs
|
g
|
5
|
5
|
Rudzu
maize
|
g
|
180
|
180
|
Dzērveņu
sīrups
|
g
|
10
|
10
|
Pūdercukurs
|
g
|
10
|
10
|
Saldais
krējums
|
g
|
50
|
50
|
Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts
1.
Dzērvenēm veic pirmapstrādi,
izspiež sulu.
2.
Maizi apgrauzdē cepeškrāsnī,
sarīvē, pārlej ar dzērveņu sulu un sīrupu.
3.
Saldo krējumu saputo ar
pūdercukuru.
4.
Stikla traukā liek kārtām rudzu
maizi un saputoto saldo krējumu.
5.
Rotā ar putukrējumu.
6.
Pasniedz 12º - 14°C temperatūrā.
Zupas:
Zupas:
Biešu zupa ar
cīsiņiem.
Kauli – 150g
Ūdens – 500g
Bietes – 200g
Cīsiņi – 100g
Garšsaknes (sīpoli, burkāni,
pētersīļi, selerijas) – 30g
Tomātu biezenis – 30g
Milti – 6g
Taukvielas – 15g
Etiķis – 5g
Skābs krējums – 40g
Pipari, lauru lapas, sāls
1. Liellopu gaļas kaulus pārlej
ar aukstu ūdeni, strauji uzvāra, noputo un uz
mazas uguns vāra buljonu 3 st.
2. Nemizotas bietes cep
cepeškrāsnī mīkstas, nomizo un sarīvē uz sakņu
rīves.
3. Garšsaknes notīra, sasmalcina
un apcep taukvielā kopā ar tomātu
biezeni.
4. Buljonā liek bietes, apceptās
garšsaknes, pievieno sāli.
5. Zupu uztumē ar izkarsētiem
kviešu miltiem un vāra 5 – 10min.
6. Cīsiņus novāra, sagriež
ripiņās.
7. Cīsiņus pievieno zupai, pēc
garšas pievieno arī etiķi.
8. Pasniedz ar skābu krējumu.
ĒDIENA TEHNOLOĢISKĀ KARTE
Kartupeļu zupa ar gaļas frikadelēm
Vienas porcijas iznākums 500/75 g
Produkti
|
Mērv.
|
1 porcija
|
|
Bruto
|
Neto
|
||
Gaļas buljons
|
g
|
350
|
350
|
Kartupeļi
|
g
|
200
|
150
|
Burkāni
|
g
|
50
|
40
|
Pētersīļu
sakne
|
g
|
5
|
4
|
Sīpoli
|
g
|
5
|
4
|
Taukvielas
|
g
|
10
|
10
|
Garšvielas
|
|||
Zaļumi
|
g
|
3
|
2
|
Frikadelēm:
|
|||
Cūkas maltā gaļa
|
g
|
65
|
65
|
Sīpoli
|
g
|
5
|
4
|
Olas
|
gab./g
|
1/5
|
8
|
Ūdens
|
g
|
5
|
5
|
Garšvielas
|
Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts
- Sagatavo frikadeles – sīpoliem veic pirmapstrādi un kopā ar cūkas malto gaļu izmaļ caur gaļas mašīnu, pievieno ūdeni un masu labi sastrādā, veido apaļas frikadeles aptuveni 1 cm diametrā, liek ledusskapī.
- Dārzeņiem veic pirmapstrādi, sagriež kubiņos.
- Buljonu uzvāra.
- Garšsaknes apcep taukvielās 120 º C temperatūrā.
- Buljonam pievieno kartupeļus un apceptās garšsaknes, uzvāra un samazina vārīšanās temperatūru.
- 5 – 10 minūtes pirms vārīšanās beigām pievieno garšvielas.
- Atsevišķi uzvāra ūdeni, pievieno sāli un liek vārīties frikadeles.
- Zaļumiem veic pirmapstrādi un sasmalcina.
- Zupu pasniedz 75 ° temperatūrā, lejot līdz 40 ° C temperatūrai sakarsētā šķīvī, pārkaisa ar zaļumiem.
Gaļas soļanka.
Liellopa vai cūkgaļa (buljonam) –
500g
Vārīta vai cepta gaļa – 300g
Sīpoli – 95g
Skābēti gurķi – 200g
Burkāni – 50g
Tomātu biezenis – 50g
Olīvas – 40g
Sviests – 60g
Citrons – 30g
Pipari, lauru lapas, sāls
1. Sīpolus sagriež, apcep kopā ar
burkāniem sviestā.
2. Turpat izkarsē tomātu biezeni.
3. Gurķus nomizo, sagriež šķēlītēs.
4. Vārītu vai ceptu gaļu sagriež
salmiņos.
5. No svaigās gaļas vāra
koncentrētu buljonu, nedaudz atdzesē, izkāš.
6. Katliņā liek sagatavoto gaļu,
sīpolus, burkānus, garšsaknes, pielej
buljonu, vāra 5 – 10min.
7. Var pievienot nomizotus, šķēlēs
sagrieztus tomātus.
8. pēc garšas pievieno sāli un
piparus.
9. Pasniedzot pieliek krējumu, olīvas, nomizotu
citrona šķēlīti.
Kartupeļu zupa ar gaļas frikadelēm
Follijā cepta zivs ar dārzeņiem
Pildītas olas
Ēdiena nosaukums
Milti – 15g
Eļļa cepšanai
sāls
1. olas sakuļ, pievieno sāli..
2. katliņā uz mazas uguns vāra vistas šķiņķīti.
3. sakultām olām pievieno izvārītu, sīki sagrieztu vistas gaļu.
4.sagatavoto omletes masu lej stikla terīnītē un cep cepeškrāsnī 15-20. min.180-200 C
Cūkgaļas burgers
Maltās gaļas un banānu iesmiņi ar kartupeļu kroketēm
Cukgaļa -103g
Banāni -2gab.
Sinepes-1g
Ola-15g
Rīvmaize-12gr
Sīpoli-10gr
Eļļa cepšanai
Margarīns veidnes ietaukošanai
1. Gaļu samaļ ar sīpoliem
2.Ar dakšiņu samīca banānu/otru banānu sagriež ripiņās- dekorēšanai
3.Samaltai gaļas masai pievieno samīcītu banānu, rīvmaizi, olu. garšvielas, visu samīcam
4.Ar mitrām rokām veido gaļas bumbiņas
5. Gaļu cep sakarsētos taukos, tad izkarsē 7. min cepeškrāsnī, atdzesē
6. Kārtos izceptās gaļas bumbiņas uz iesma ar banānu ripiņām.
Pica ar vistas fileju
Zivju
desiņas
Vienas
porcijas iznākums 150 g
2. zivs fileju samaļ kopā ar baltmaizi.
3. sīpolu sasmalcina un apcep gaiši brūnu
4. zivju masu samaļ vēlreiz, pievienojot cepto sīpolu, sāli, garšvielas.
5. piejauc olu, masu labi sastrādā.
6. veido desiņas, apviļā tās rīvmaizē un cep gaiši brūnas.
7. izkarsē 5min. cepeškrāsnī.
Vienas porcijas iznākums 500/75
Vienas porcijas iznākums 500/75
Produkti
|
Mērv.
|
1 porcija
|
|
Bruto
|
Neto
|
||
Gaļas buljons
|
g
|
350
|
350
|
Kartupeļi
|
g
|
200
|
150
|
Burkāni
|
g
|
50
|
40
|
Pētersīļu
sakne
|
g
|
5
|
4
|
Sīpoli
|
g
|
5
|
4
|
Taukvielas
|
g
|
10
|
10
|
Garšvielas
|
|||
Zaļumi
|
g
|
3
|
2
|
Frikadelēm:
|
|||
Cūkas maltā gaļa
|
g
|
65
|
65
|
Sīpoli
|
g
|
5
|
4
|
Olas
|
gab./g
|
1/5
|
8
|
Ūdens
|
g
|
5
|
5
|
Garšvielas
|
Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts
- Sagatavo frikadeles – sīpoliem veic pirmapstrādi un kopā ar cūkas malto gaļu izmaļ caur gaļas mašīnu, pievieno ūdeni un masu labi sastrādā, veido apaļas frikadeles aptuveni 1 cm diametrā, liek ledusskapī.
- Dārzeņiem veic pirmapstrādi, sagriež kubiņos.
- Buljonu uzvāra.
- Garš saknes apcep taukvielās 120 º C temperatūrā.
- Buljonam pievieno kartupeļus un apceptās garš saknes, uzvāra un samazina vārīšanās temperatūru.
- 5 – 10 minūtes pirms vārīšanās beigām pievieno garšvielas.
- Atsevišķi uzvāra ūdeni, pievieno sāli un liek vārīties frikadeles.
- Zaļumiem veic pirmapstrādi un sasmalcina.
- Zupu pasniedz 75 ° temperatūrā, lejot līdz 40 ° C temperatūrai sakarsētā šķīvī, pārkaisa ar zaļumiem.
1. kurss, Praktiskās mācības no 17.03-30.03
Follijā cepta zivs ar dārzeņiem
Pildītas olas
Ēdiena nosaukums
Vienas porcijas iznākums 60 g
Produkti
|
Mērv.
|
1porcija
|
|
Bruto
|
Neto
|
||
Olas
|
gab./g
|
1
|
40
|
Ķilavas
|
g
|
15
|
10
|
Sviests
|
g
|
10
|
10
|
Sinepes
|
g
|
2
|
2
|
Zaļumi
|
g
|
7
|
5
|
Pasniegšanai:
|
|||
Tomāti
|
g
|
30
|
25
|
Salātu
lapas
|
g
|
10
|
10
|
Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts
- Produktiem veic pirmapstrādi.
- Olas vāra 10 minūtes, atdzesē aukstā ūdenī un noloba.
- Ar robaino nazi pārgriež uz pusēm un dzeltenumu izberž caur sietu.
- Ķilavas notīra un sadala divās filejās. Pusi no visām filejām izberž caur sietu.
- Izberztos olu dzeltenumus un ķilavas sajauc, masai pievieno mīkstu sviestu un sinepes pēc garšas, saputo.
- Iegūto masu caur konditorejas uzgali pilda olas baltuma pusītēs.
- Noformē ar ķilavu veltnīti un zaļumiem.
- Pasniedz 12°C - 14º C temperatūrā uz auksto uzkodu šķīvja, kārtojot salātu
lapas, tomātu daiviņas un olu pusītes.
Omlete ar vārītu vistas gaļu:
Olas – 2gab.vistas šķinķītis – 150gMilti – 15g
Eļļa cepšanai
sāls
1. olas sakuļ, pievieno sāli..
2. katliņā uz mazas uguns vāra vistas šķiņķīti.
3. sakultām olām pievieno izvārītu, sīki sagrieztu vistas gaļu.
4.sagatavoto omletes masu lej stikla terīnītē un cep cepeškrāsnī 15-20. min.180-200 C
Cepta zivju fileja ar apelsīnu mērci un kartupeļu kroketēm
Vienas porcijas iznākums 100/50/150 g
Produkti
|
Mērv.
|
1porcija
|
|
Bruto
|
Neto
|
||
Mencas fileja
|
g
|
125
|
120
|
Milti
|
g
|
10
|
10
|
Garšvielas
|
|||
Eļļa
|
g
|
20
|
20
|
Mērcei:
|
|||
Apelsīns
|
gab./g
|
1
|
100
|
Sviests
|
g
|
10
|
10
|
Milti
|
g
|
5
|
5
|
Salds krējums
|
g
|
50
|
50
|
Piedevām:
|
|||
Kartupeļi
|
g
|
175
|
150
|
Olas
|
gab./g
|
1/2
|
20
|
Rīvmaize
|
g
|
10
|
10
|
Milti
|
g
|
15
|
15
|
Garšvielas
|
|||
Eļļa
|
g
|
30
|
30
|
Ēdiena pagatavošanas tehnoloģiskais apraksts
- Zivju filejai veic pirmapstrādi, sagriež porciju gabalos, apkaisa ar garšvielām, panē miltos, cep sakarsētā eļļā 120 ° C temperatūrā.
- Mērcei miltus apcep sviestā 120 º C temperatūrā.
- Apelsīnam veic pirmapstrādi, oranžo miziņu sagriež salmiņos, apcep, atšķaida ar buljonu un pievieno saldo krējumu un uzvāra.
- Kartupeļiem veic pirmapstrādi, izvāra, nokāš, nosusina, karstus izberž caur sietu.
- Atdzesē līdz 65 ° C temperatūrai, pievieno sakultu olas dzeltenumu, daļu no paredzētiem miltiem un samaisa viendabīgu masu.
- Sadala porcijās, izveido apaļas formas kroketes, kuras apviļā miltos, sakultā olas baltumā un panē rīvmaizē.
- Cep lielā tauku daudzumā 180 º C temperatūrā, gatavas izņem, notecina un nosusina salvetē.
- Pasniedz uz līdz 40 º C temperatūrai sasildīta šķīvja 75 ° C temperatūrā.
Pildīti
veltnīši.
Cūkgaļa bez kaula – 500g
Liellopu gaļa – 500g
Baltmaize – 250g
Piens – 300g
Sīpols – 3gab.
Malti pipari, rīvmaize, sāls
Eļļa cepšanai
Žāvēts šķiņķis – 200g
Sēnes – 200g
Olas – 3gab.
Skābēti gurķi – 1gab.
1. gaļu sagriež gabaliņos un
apsāla.
2. baltmaizi izmērcē pienā.
3. sīpolu sagriež un apcep.
4. gaļu samaļ kopā ar baltmaizi
un sīpoliem.
5. pievieno vienu olu, piparus,
sāli un samīca vijīgu masu.
6. no divām olām izcep omleti,
atdzesē.
7. šķiņķi smalki sakapā, gurķi
sagriež.
8. sēnes apcep sviestā.
9. sajauc kopā šķiņķi, sēnes,
gurķi un sagrieztu omleti.
10. no gaļas masas veido elipses
veida šniceles.
11. uz katras liek pildījumu,
satin veltnīšos.
12. ar savienojuma vietu uz leju
šniceles liek uz ietaukotas plāts, pārlej
karstus taukus vai kausētu
sviestu.
13. cep cepeškrāsnī, līdz
izveidojas brūna garoziņa.
Cūkgaļas burgers
Rauga mīkla.
Sviests – 100g
Cukurs – 100g
Ola – 1gab.
Piens – 500g
Raugs – 25g
Sāls – 1/2t.k.
Milti – 800g
1. siltā pienā izšķīdina raugu,
pieliek nedaudz cukura, miltu un
uzraudzē.
2. tad pieliek atlikušo cukuru,
kausētu sviestu, sāli, sakultas olas.
3. piesijā miltus un samīca
mīklu, līdz t5ā sāk atdalīties no trauka un
rokām.
4. gatavo mīklu tur vēsā vietā
1/2st.
Dažādu svaigu
sakņu salātu kārtojums.
Redīsi – 200g
Spināti – 200g
Zirnīši – 200g
Svaigi gurķi – 200g
Tomāti – 200g
Skābs krējums – 200g
Zaļumi, sāls, pipari
1. redīsus nomazgā, sagriež
ripiņās.
2. spinātus nomazgā, lapiņas
saplucina un pārlej ar skābu krējumu,
kuram pielikta sāls.
3. zirņus izloba.
4. gurķus nomizo, sagriež
šķēlītēs, pieliek sīki sagrieztus zaļumus,
pārlej krējumu.
5. tomātus sagriež daiviņās,
uzkaisa sāli un piparus.
6. lielā šķīvi vai salātu traukā
dārzeņus kārto grupās.
Maltās gaļas un banānu iesmiņi ar kartupeļu kroketēm
Cukgaļa -103g
Banāni -2gab.
Sinepes-1g
Ola-15g
Rīvmaize-12gr
Sīpoli-10gr
Eļļa cepšanai
Margarīns veidnes ietaukošanai
1. Gaļu samaļ ar sīpoliem
2.Ar dakšiņu samīca banānu/otru banānu sagriež ripiņās- dekorēšanai
3.Samaltai gaļas masai pievieno samīcītu banānu, rīvmaizi, olu. garšvielas, visu samīcam
4.Ar mitrām rokām veido gaļas bumbiņas
5. Gaļu cep sakarsētos taukos, tad izkarsē 7. min cepeškrāsnī, atdzesē
6. Kārtos izceptās gaļas bumbiņas uz iesma ar banānu ripiņām.
Pica ar vistas fileju
Zivju
desiņas
Vienas
porcijas iznākums 150 g
Produkti |
Mērv. |
1porcija |
|
Bruto |
Neto |
||
Zivs fileja |
g |
150 |
120 |
Olas |
gab./g |
1/2 |
20 |
Baltmaize |
g |
20 |
20 |
Piens |
g |
50 |
50 |
Rīvmaize |
g |
50 |
50 |
Eļļa |
g |
30 |
30 |
Garšvielas |
g |
Pēc garšas |
|
Zaļumi |
g |
1. baltmaizi izmērcē pienā.
1. baltmaizi izmērcē pienā.2. zivs fileju samaļ kopā ar baltmaizi.
3. sīpolu sasmalcina un apcep gaiši brūnu
4. zivju masu samaļ vēlreiz, pievienojot cepto sīpolu, sāli, garšvielas.
5. piejauc olu, masu labi sastrādā.
6. veido desiņas, apviļā tās rīvmaizē un cep gaiši brūnas.
7. izkarsē 5min. cepeškrāsnī.
Gaļa sinepēs.
Liellopu gaļa – 800g
Sīpoli – 2gab.
Ķiploks – 1gab.
Sviests – 50g
Buljons – 100g
Sāls, sinepes, rīvmaize
1. gaļu nomazgā un sagriež
šķērsām muskulim 1cm biezās šķēlēs.
2. izdauza, pārkaisa ar sāli.
3. no abām pusēm noziež ar
sinepēm un panē rīvmaizē.
4. sīpolus un ķiploku sagriež.
5. gaļu liek ietaukotā cepamajā
veidnē kārtām ar sīpoliem un ķiplokiem.
6. starp kārtām un virsū liek
sviesta piciņas un pārlej buljonu.
7. traukam uzliek vāku un cep
cepeškrāsnī, līdz gaļa ir mīksta.
pasniedz ar kartupeļiem un
skābētiem gurķiem.
Burkāni ar
zaļajiem zirnīšiem piena mērcē.
Burkāni – 137g
Zaļie zirnīši – 77g
Margarīns – 2g
Piens – 75g
Sviests – 4g
Milti – 4g
Cukurs – 1g
Margarīns – 5g
1. Burkānus sagriež mazos
kubiņos, tvaiko kopā ar sviestu un nedaudz
ūdens gatavus.
2. Sagatavo piena mērci: miltus
izkarsē sviestā, pielej karstu pienu, uzvāra.
3. Uzkarsē zirnīšus savā sulā.
4. Visu sajauc kopā un vēlreiz uzkarsē.
Burkānu kotletes.
Burkāni
– 200g
Sviests
– 15g
Manna
– 25g
Ola
– 1/2gab
Skābs
krējums – 25g
Rīvmaize
– 10g
Cukurs
– 25g
Sāls
1.
Burkānus notīra, sagriež salmiņos.
2.
Liek katliņā, pārlej nedaudz ūdens, sautē kopā ar sviestu mīkstus.
3.
Pieber mannu un maisot uzbriedina.
4.
Masu atdzesē, pieliek sakultu olu, skābu krējumu, sāli un cukuru.
5.
Kārtīgi izmaisa, veido kotletes.
6.
Panē rīvmaizē, cep no abām pusēm brūnas.
7. Pasniedz ar skābu
krējumu.
Teļa gaļas kroketes.
Teļa gaļa – 450g
Olas – 3gab.
Burkāns – 1 gab.
Speķis – 60g
Marinēts gurķis – 50g
Sāls, pipari, tauki
1. gaļu sagriež 3 vienādās šķēlēs.
2. olas izvāra cietas.
3. burkānu izvāra, notīra.
4. gaļas šķēles ar āmuru izdauza
no vienas puses, pārkaisa ar sāli un
pipariem.
5. pārliek šķēlēs sagrieztu
speķi, burkānu un gurķi.
6. virsū liek olu, satin
veltnīšos, nosien ar diegu.
7. apcep sakarsētos taukos,
pielej ūdeni un turpina cept cepeškrāsnī 30
– 40min. pirms cepšanas beigām
pārkaisa sāli.
8. atdzesē zem viegla sloga 6st.
9. noņem diegu, sagriež šķēlēs,
kārto uz šķīvjiem.
Vistas
gaļas kotletes
Vistas gaļa – 600g
Sēnes – 200g
Sīpols – 1gab.
Baltmaize – 100g
Piens – 100g
Sviests – 2ēd.k.
Ola – 1gab.
Sāls, rīvmaize, tauki.
Sviests – 50g
Buljons – 400g
Milti – 30g
Olu dzeltenumi – 2gab.
Salds krējums – 50g
Citronu sula.
1. vistas gaļu atdala no kauliem,
ādas, samaļ.
2. sīpolu notīra, sasmalcina,
apcep sviestā.
3. sēnes novāra, baltmaizei noņem
garozu, izmērcē pienā.
4. Gaļu maļ otrreiz, pievienojot
sīpolus, sēnes, baltmaizi.
5. gaļai pievieno olu, izkausētu
sviestu, sāli un sastrādā.
6. veido kotletītes, līdzīgas
vistas stilbam, panē rīvmaizē un cep
sakarsētās taukvielās.
7. pasniedz ar kartupeļiem,
dārzeņiem, mērci.
Cūkgaļas
kotletes
Cūkgaļa bez kaula – 400g
Baltmaize – 40g
Piens – 70g
Sīpols – 1gab.
Ola – 1gab.
Malti pipari, rīvmaize, sāls
Eļļa cepšanai
1. gaļu samaļ.
2. sīpolu sasmalcina un apcep.
3. baltmaizi izmērcē pienā
4. sīpolu un baltmaizi pievieno
gaļai un samaļ otrreiz.
5. pievieno sāli, piparus, pēc
vajadzības ūdeni un masu labi samīca.
6. veido ovāli plakanas kotletes
ar vienu smailu galu, apviļā rīvmaizē
un apcep.
7. liek cepeškrāsnī un cep vēl 5
– 7 min.
8. pasniedz ar kartupeļiem vai
sautētiem dārzeņiem ar kartupeļiem, dārzeņiem, mērci.
Malacis!
AtbildētDzēstMan jau vajag iekārot ar acīm un tad arī pašai izmēģināt!
Paldies par receptēm!